"Има правото и задължението да се защитава". Блинкен пак подкрепи Израел, но призова за защита на цивилните в Газа

Антъни Блинкен кацна от Вашингтон в Тел Авив рано сутринта в петък

Американският държавен секретар Антъни Блинкън посети в петък Тел Авив, където каза, че "Израел има правото и задължението да се защитава", но и призова да се запази животът на цивилните в палестинските територии.

Това е второто му посещение в Близкия изток след началото на войната в Ивицата Газа, която Израел поведе след нападението от 7 октомври на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Първо Блинкен се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а след като разговаря и с президента Ицхак Херцог, каза пред медиите:

"Оставаме убедени, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко по силите си, за да не се повтори никога атаката от 7 октомври на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава".

Блинкен разговаря с Ицхак Херцог

Той казва, че за да стане това възможно, трябва да се предприемат редица важни стъпки, включително да се предотврати ескалацията на конфликта и разпространението му в други райони на региона.

"Имайки предвид Ливан, Хизбула (шиитска ислямистка паравоенна групировка) и Иран, ние бяхме много ясни още от самото начало, че сме решени в позицията си, че не трябва да се отваря втори или трети фронт в този конфликт", каза още Блинкън и отбеляза, че единственият начин да се гарантира сигурността на Израел е създаването на палестинска държава.

Освен това държавният секретар на САЩ отправи призив да бъдат защитавани цивилните, за които има опасност да пострадат от конфликта, и да бъде доставена хуманитарна помощ на хората, които "отчаяно се нуждаят от нея".

Вижте също 14,3 млрд. долара. Камарата на представителите на САЩ прие плана за помощ за Израел без Украйна

По думите му цивилните граждани не трябва да понасят последствията от бруталността на Хамас и си е поставил за цел да упражни натиск върху Израел за това. Журналистите, отразяващи войната в ивицата Газа, трябва да бъдат защитавани, призова още Блинкън.

"Ще говорим за конкретни мерки, които може и трябва да бъдат взети, за да бъдат сведени до минимум вредите за мъжете, жените и децата в Газа", каза още в четвъртък, преди да отлети за Близкия Изток, където през уикенда ще посети и столицата на Йордания - Аман.

Преди дни президентът на САЩ Джо Байдън каза, че трябва да има „хуманитарна пауза“ във войната между Израел и палестинската паравоенна групировка.

САЩ смятат, че хуманитарните паузи може да бъдат механизъм от критично важно значение за защита на цивилните, докато същевременно дават възможност на Израел да разгроми Хамас, отбелязва Ройтерс.

Вижте също Израел съобщи, че град Газа е обкръжен. Връща палестинските работници и "прекъсва всички връзки" с анклава