17-годишната иранка Армита не излезе от кома. Полицията би и арестува хора на погребението ѝ

Погребението на Армита Гараванд

17-годишната Армита Гараванд, която беше смъртоносно ранена при предполагаем сблъсък с иранската нравствена полиция заради неправилно носене на хиджаб, почина и беше погребана при засилени мерки за сигурност в Техеран в неделя.

Държавните медии на Иран съобщиха за смъртта ѝ в събота, близо месец след като тя падна и изпадна в кома в метрото по време на конфликт с властите в столицата.

По непотвърдени данни няколко души, включително двама от нейните роднини, са били арестувани по време на погребалната церемония.

Активистът за граждански права Реза Хандан каза пред радио Farda на RFE/RL, че съпругата му Насрин Сотуде е била бита и задържана по време на погребението. Тя е известна в страната правозащитничка.

"Няколко участници бяха арестувани и пребити. Насрин беше сред тях", каза Хандан по телефона от Техеран.

Той добави, че някои от задържаните са били освободени, но други, включително тя, остават в ареста. Той не е успял да се свърже с нея.

По-късно полуофициалната иранска информационна агенция Фарс потвърди, че Сотуде е била задържана и обвинена в нарушаване на закона за носене на забрадки в консервативната ислямска държава.

Сотуде и преди е била арестувана и задържана, след като е представлявала опозиционни активисти, включително жени, преследвани за сваляне на задължителните хиджаби.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват големи тълпи от хора - както мъже, така и жени - които присъстват на погребалната церемония.

Новината за смъртта на Гараванд дойде малко повече от година след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от иранската нравствена полиция заради предполагаемо нарушение на същите правила, което предизвика протести в цялата страна и международно осъждане.

Your browser doesn’t support HTML5

Махса Амини. Погребението, което разбунтува Иран срещу хиджаба

Роднина на 17-годишното момиче каза пред радио Farda, че "агенти по сигурността" са казали на семейството, че тялото ѝ ще им бъде дадено при условие, че погребението ще се състои в Техеран, а не в родното им село в западната провинция Керманшах.

"Ние живеем в Техеран, но не погребваме мъртвите си тук. Надяваме се да получим тялото на Армита", добави той.

Малко след инцидента в метрото властите изолираха членовете на семейство Гараванд и се опитаха да попречат на журналистите да се свържат с тях. Към 28 октомври тези мерки продължават, което подхранва съмненията, че властите се притесняват от подновяване на протестите в страната.

Правозащитната група Hengaw, която първа съобщи за инцидента, уточни, че 5 октомври майката на Армита - Шахин Ахмади, е била временно задържана.

Групи за защита на правата и журналисти твърдят, че на 1 октомври Армита и две нейни приятелки са били пресрещнати от полицаи, защото не са носили задължителния хиджаб, докато са се опитвали да влязат в метростанция в Техеран.

Една от тях е казала, че полицаите са нападнали физически Армита, която по-късно е изпаднала в безсъзнание, след като е влязла във вагон на метрото. Властите обясниха инцидента с това, че тя е получила внезапно спадане на кръвното налягане, припаднала е и падайки на пода е ударила главата си.

Източник от болница "Фаджр", който говори анонимно пред радио Farda, каза малко след инцидента, че момичето е получило вътрешен кръвоизлив в мозъка.

"За съжаление, тя изпадна в кома за известно време, след като получи мозъчно увреждане. Тя почина преди няколко минути", съобщи официалната правителствена информационна агенция IRNA на 28 октомври.

Инцидентът с Армита предизвика безпокойство на Запад и сред международните правозащитни групи, след като в социалните медии се разпространи предполагаем видеозапис на инцидента. На видеото се вижда как тя влиза във вагона на метрото, но не се вижда какво точно се е случило в секундите преди тялото ѝ да бъде изнесено обратно от него.

"Амнести Интернешънъл" излезе с изявление, в което се казва, че властите трябва да позволят на независима международна делегация, включваща експерти на ООН, да разследва обстоятелствата, довели до хоспитализирането на момичето. Техеран е оставил искането без отговор.

На 29 октомври САЩ заявиха, че са "дълбоко натъжени" от смъртта на Армита Гараванд, след като тя е била "пребита от иранската нравствена полиция за това, че не е носила хиджаб на публично място".

"Държавно спонсорираното насилие на Иран срещу собствения му народ е ужасяващо и подчертава крехкостта на режима", написа в социалните мрежи съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Случаят и предположенията за прикриване от страна на властите направиха паралел със събитията, довели до смъртта на 22-годишната Амини миналата година. Той предизвика най-голямата заплаха за ръководството на ислямската република след революцията от 1979 г.

По-рано този месец Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран, което бе предизвикано от нейната смърт, бяха удостоени с тазгодишната награда "Сахаров". Това е най-високата награда на Европейския парламент за човешки права.

Това е второто отличие, присъдено на ирански жени този месец за тяхната понякога смъртоносна борба за човешки права, след като активистката Наргес Мохамади получи Нобелова награда за мир.

Вижте също "Страхува се от истината". Иран осъди на затвор журналистки, отразявали смъртта на Махса Амини