Президентите на Русия и Иран обсъдиха сътрудничеството си и Близкия изток в Туркменистан

Президентите на Иран и Русия Масуд Пезешкиан и Владимир Путин се срещнаха в туркменистанската столица Ашхабад, 11 октомври 2024 г.

Руският президент Владимир Путин разговаря с иранския си колега Масуд Пезешкиан на фона на международните опасения, че кризата в Близкия изток може да излезе извън контрол.

Двамата лидери се срещнаха в петък в кулоарите на конференция в туркменистанската столица Ашхабад. Това е първата среща между двамата. Предстои те да разговарят и на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан, която ще се проведе между 22 и 24 октомври.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че разговорите им ще се фокусират върху двустранните отношения, но "ситуацията в Близкия изток определено няма да бъде пренебрегната и също ще бъде на дневен ред".

Вижте също Как атаката на Хамас срещу Израел уязви Иран

След срещата Пезешкиан призова Израел да спре да бомбардира Ливан и Ивицата Газа. Освен това той осъди подкрепата на САЩ и ЕС за Израел.

Новият ирански президент встъпи в длъжност като президент на Иран на 30 юли. Преди това той спечели изборите, проведени след смъртта на твърдолинейния си предшественик Ебрахим Раиси, загинал катастрофа с хеликоптер през май.

Отношенията между Москва и Техеран се активизираха, след като Кремъл започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Още от първите месеци на войната Русия е обвинявана, че използва ирански дронове Shahed и Mohajer-6, много от които бяха открити, след като бяха свалени над украински градове и бойни полета.

Първоначално Иран отрече да въоръжава Русия, преди да отстъпи и да признае, че е доставил "ограничен брой дронове" на Москва преди войната. Въпреки множеството доказателства за противното, Техеран продължава да отрича, че неговите дронове се използват от Русия срещу Украйна. Това не попречи на САЩ и Европейския съюз (ЕС) да наложат санкции на Иран заради помощта към Москва.

Миналия месец ЕС заяви, че разполага с "достоверна" информация, предоставена от съюзници, че Иран е доставил балистични ракети с малък обсег на Русия.

Междувременно напрежението в Близкия изток се засили, след като Техеран изстреля около 200 ракети срещу Израел на 1 октомври. Тел Авив обеща да предприеме "смъртоносна, прецизна и изненадваща" атака срещу Иран като отмъщение, докато продължава да нанася удари по цели в Ливан и Ивицата Газа.

Ескалацията на насилие в региона беше предизвикана от нападението срещу Израел от Хамас на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити около 1200 души и около 250 бяха взети за заложници. Хамас е обявена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз.

Боевете в Газа накараха друга подкрепяна от Иран групировка - Хизбула, да изстреля ракети срещу Израел в подкрепа на Хамас. Хизбула е определена като терористична организация от САЩ, докато ЕС поставя в черния списък само нейното въоръжено крило, но не и политическата ѝ партия.

В отговор на ракетните атаки на Хизбула израелските военни нанесоха масирани въздушни удари по Бейрут и Южен Ливан и започнаха сухопътна офанзива.

Вижте също "Спим тук, на плажа, без нищо". Къде хората в Ливан намират убежище от израелските атаки