"Стотици хора могат да станат жертви". Иран екзекутира 36 души за два дни

Публична екзекуция в Иран от 2023 г. (илюстративна снимка).

Властите в Иран са екзекутирали 36 души в рамките само на два дни, включително 26 души при масова екзекуция чрез обесване в затвор, близо до столицата на ислямската република Техеран. Това съобщи базираната в Норвегия правозащитна група Iran Human Rights (IHR).

Информацията идва на фона на международните критики срещу Иран заради екзекуцията на местен активист, участвал в потушените с масови репресии протести в защита на правата на жените от есента на 2022 г. Те бяха провокирани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, загинала в полицейски арест, след като беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб.

Вижте също Кимия Ализаде, която се състезава за България в името на иранските жени

Според информацията на IHR масовата екзекуция на 26 души, сред които и двама афганистански граждани, е била извършена в затвор в град Карадж, който се намира на 20 км западно от Техеран. Иранските правозащитници твърдят, че подобна по своите мащаби екзекуция не е извършвана в родината им от 2009 г. насам.

От IHR и Центъра за правата на човека в Иран (CHRI) посочват, че осъдените на смърт са били признати за виновни по обвинения в убийство, притежание на наркотици и изнасилване.

Правозащитни активисти от години обвиняват Техеран, че използва смъртното наказание, за да всява страх в обществото след протестите през 2022 г.

"Без незабавен отговор от международната общност стотици хора могат да станат жертви на машината за убиване на ислямската република през следващите месеци", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

Вижте също Как се казва това, което става с жените в Иран и Афганистан

По думите му "това са само известните екзекуции - често има допълнителни екзекуции, които се извършват без обществено знание".

Безпокойството от многото смъртни присъди в Иран ескалира с нова сила след екзекуцията на 34-годишния Реза Расаеи. Той беше 10-ият убит от властите по обвинения, свързани с участие в протестите за правата на жените.

Расаеи е представител на кюрдското етническо малцинство в Иран. Той беше осъден във връзка със смъртта на офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) по време на размирици в кюрдския град Сахне. Мъжът отхвърли обвиненията.

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл съобщи, че Расаеи е бил екзекутиран тайно, без нито семейството му, нито адвокатът му да са били уведомени предварително за това. Впоследствие роднините му са били принудени да погребат тялото му далеч от неговия дом.

Реза Расаеи

Зам.-директорката на Амнести интернешънъл за Близкия изток и Северна Африка Даяна Елтахауи определи изпълнението на смъртната присъда на Расаеи като "отвратителната произволна екзекуция на млад мъж, който беше подложен на изтезания и друго малтретиране в ареста". Тя нарече делото срещу осъдения "фиктивен процес".

Според Елтахауи смъртната присъда на Расаеи е поредният пример, че Иран използва екзекуциите като "инструмент за политическа репресия за всяване на страх сред населението".

Министерството на външните работи на Франция съди на 7 август екзекуцията на Расаеи и повтори позицията си, че смъртното наказание е "несправедливо и нечовешко".

По данни на IHR досега през 2024 г. иранските власти вече са екзекутирали най-малко 345 души тази година. Изпълнението на смъртните присъди не е било спирано и след встъпването в длъжност на смятания за реформатор нов президент на Иран Масуд Пезешкиан, твърдят правозащитниците.

Your browser doesn’t support HTML5

Затвор за песен. Иранка беше арестувана, след като изпя на улицата хит на Ейми Уайнхаус