Още две институции реагираха на войната на „Възраждане“ с учители

Снимката е илюстративна.

Институцията на омбудсмана защити правото на учителите да изразяват публично мнение. Реакцията идва, след като по-рано тази седмица представители на „Възраждане“ публикуваха списък с учители, несъгласни със забраната да се говори по ЛГБТ теми в училище.

В позиция на институцията от петък се казва, че използването на такъв списък, „както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица“ накърнява основни права и свободи, гарантирани в Конституцията и международни документи

Вижте също "Борба срещу свободния човек". Как "Възраждане" заплаши учители за това, че изразиха мнение

В началото на август парламентът забрани обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Стотици учители призоваха парламента да преразгледа гласуваните текстове. Структурата на „Възраждане“ във Варна взе от подписката 26 имена на местни учители, за да призове родителите да се борят с тях.

Освен омбудсмана, в петък на случая реагира още една институция. Комисията за защита на личните данни се самосезира по списъка с учители, разпространен от "Възраждане". Комисията събира доказателства и моли за съдействие всички, които са видели публикациите на партията.

По-рано тази седмица Окръжната прокуратура във Варна образува преписка по две медийни публикации във връзка със списъка.

Учителите бяха подкрепени от Министерството на образованието, кмета на Варна Благомир Коцев, председателката на варненската структура на „Да, България“ Стела Николова, Йорданка Фандъкова и няколко нейни колеги от ГЕРБ. ПП-ДБ се ангажираха да прокарат нови поправки в закона следващата седмица. Те не казаха какви.

Вижте също Иван, учителят. Какво е да си едновременно гей и преподавател след новия закон срещу ЛГБТ хората

На 7 август парламентът забрани с голямо мнозинство обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Текстовете забраняват едновременно „пропаганда, популяризиране или подстрекаване“ на „идеи и възгледи“, свързани с ЛГБТ.

Учители, несъгласни с текста, подписаха петиция с призив парламентът да преразгледа гласуваните изменения. Структурата на „Възраждане“ във Варна използва 26 от имената на местни учители, за да призове родители да поискат обяснения от директорите на училищата, „където паразитират въпросните джендъри“. Ден по-късно лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че ще даде на прокуратурата всичките над 800 учители, подписали петицията, с аргумента, че те „искат да прокарват хомосексуална пропаганда“.

Вижте също Как България прие руски закон срещу ЛГБТ хората