Как Индия лавира по тънката линия между Русия и Запада

Премиерът на Индия Нарендра Моди и президентът на Русия Владимир Путин в Москва, 9 юли 2024 г.

Двудневното посещение на индийския министър-председател Нарендра Моди в Москва показа тънката линия, по която Делхи върви, докато укрепва отношенията си с Русия и същевременно се стреми към по-близки връзки със Запада.

Първото от 2019 г. насам посещение на индийския министър-председател Нарендра Моди в Русия завърши с високи залози. Моди и руския президент Владимир Путин определиха девет ключови области за по-тясно сътрудничество - от ядрената енергетика до медицината. Целта е да се увеличи наполовина двустранната търговия - 100 млрд. долара до 2030 г.

Макар че срещата между Индия и Русия беше съсредоточена върху двустранното сътрудничество, тя се проведе на фона на широки геополитически сътресения, предизвикани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тази война обременява двустранните отношения, както и свързания с нея въпрос за това как Ню Делхи да се ориентира в отношенията с Китай и Запада.

Срещата в Москва във вторник съвпадна и с откриването на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон, както и с руската бомбардировка на детска болница в Киев.

Вижте също НАТО на 75. Ще остане ли алиансът смислена организация

Моди спомена това нападение в коментар пред Путин. "Когато убиват невинни деца, човек ги вижда да умират, сърцето го боли и тази болка е непоносима", му каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски заклейми посещението на Моди, като написа в социалните мрежи, че то е "огромно разочарование и унищожителен удар по усилията за мир - да видим как лидерът на най-голямата демокрация в света прегръща най-кървавия престъпник в света в Москва в такъв ден".

Държавният департамент на Съединените щати каза, че е изразил загриженост пред Индия заради отношенията ѝ с Русия.

"Войната не може да реши проблемите"

Моди каза на Путин, че решението на войната в Украйна "не може да бъде намерено на бойното поле... трябва да намерим мир чрез преговори". Този коментар повтаря забележките, които той направи в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество през септември 2022 г., когато Моди каза, че "това не е ерата на войната".

Путин приветства "много дългогодишното приятелство", а сега и "специално привилегировано, стратегическо партньорство" между Русия и Индия.

Въпреки забележките си за загриженост, Моди обаче вероятно няма да се конфронтира директно с Путин за руската инвазия в Украйна, твърдят източници, близки до кабинета на индийския премиер. Изглежда, че индийският лидер по-скоро се ангажира с Русия като част от по-широкия акт на балансиране между Изтока и Запада, който е в основата на неговата външна политика.

Индия заема неутрална позиция, като нито осъжда, нито одобрява войната на Русия срещу Украйна, и казва, че конфликтът трябва да бъде разрешен чрез диалог и дипломация.

Ню Делхи се опасява, че ако осъди Русия и се присъедини към западните санкции, това ще отчужди Москва и ще я приближи още повече до Китай и Пакистан, които са заклети врагове на Индия.

Поради тази причина Индия отказа да подпише общото комюнике на неотдавнашната мирна среща на върха в Швейцария, инициирана от Украйна, в което се настояваше за присъствие на Русия на масата за преговори като предпоставка за траен и устойчив мир.

Вижте също Мирната среща, от която не се очаква мир. Какво е важно за Украйна на форума в Швейцария

Предстои да видим дали Моди ще се вслуша в призивите на Запада да подчертае териториалната цялост на Украйна. Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна оказва влияние върху Индия, включително има човешка цена.

В Москва Моди повдигна въпроса за индийските граждани, които са се записали на така наречените "помощни работни места" в руската армия. Според появилата се информация някои от тях са били убити, след като са били принудени да се бият в Украйна.

Във вторник индийският външен министър Виная Мохан Кватра каза, че Русия е обещала да започне да освобождава индийски граждани, които са били "подведени" да се присъединят към нейната армия. Става дума за около 35-50 индийци, 10 от които вече са върнати у дома.

Факторът Китай

Партньорството между Москва и Ню Делхи се усложни, тъй като след избухването на войната Русия, изправена пред нарастваща международна изолация, се сближи с Китай, които е отколешен съперник на Индия.

Тези засилващи се руско-китайски връзки са допринесли за решението на Моди да не присъства на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Казахстан миналата седмица, смятат анализатори.

"Нарастващата зависимост на Москва от Пекин и външнополитическата настъпателност на Си превърнаха Китай в ключова опорна точка в маневрите на Шанхайската организация за сътрудничество. Индия е предпазлива по отношение на това", казва Вед Шинде, бивш изследовател в Института за политика "Азиатско общество" в Ню Делхи.

Отбягването на срещата в Казахстан контрастира с присъствието на Моди на срещата на върха на Г-7 в Италия през юни - първото му пътуване в чужбина, откакто беше преизбран за трети мандат.

За Индия най-сериозното стратегическо предизвикателство е експанзионизмът на Китай по границите ѝ, казва Аджай Бисария, бивш индийски дипломат.

Вижте също Китай, Русия, Иран, Северна Корея. Укрепва ли нова геополитическа ос

"Тя ще се стреми да гледа на всичките си отношения през тази призма. Китайският фактор е допълнителен двигател за ангажираността на Индия не само с най-силния глобален конкурент на Китай - САЩ, но и с най-близкия ѝ съюзник - Русия", допълва Бисария.

В същото време Индия е член на група за сигурност заедно със САЩ, Япония и Австралия, което я защитава срещу настъпателността на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.

Все още зависима от руските оръжия

Като най-голям вносител на оръжия в света, Индия все още разчита предимно на руски технологии за традиционни оръжия. В началото на 90-те години на ХХ век Съветският съюз е източник на около 70% от оръжията на индийската армия, 80% от системите на военновъздушните сили и 85% от платформите на военноморските сили.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира зависимостта на Индия от руски оръжия е намаляла с диверсификацията, отчасти за да се подкрепи вътрешното производство на отбранителни продукти.

Индия е принудена да търси и други източници, тъй като войната в Украйна доведе до ограничаване на руските оръжейни доставки. Въпреки това 60% от военното оборудване и системи на Индия все още са руски.

Значението на Индия като ключов търговски партньор за Русия непрекъснато нараства от началото на войната в Украйна. Освен Китай, Индия се превърна в ключов купувач на руски петрол, продаван на преференциални цени, осигурявайки на Русия важен финансов спасителен пояс в условията на западни санкции.

Вижте също Индия прави геополитически завой. Как Ню Делхи се обръща към Запада