Имат ли бъдеще иранските традиционни лодки

Тадиционна иранска лодка, която чака за реставрация на иранския остров Кешм. Тези ръчно изработени дървени лодки са добре позната част от морския пейзаж на Близкия изток, 29 април 2023 г.

Уникални за жителите на северното крайбрежие на Персийския залив, тези плавателни съдове имат история от 18 век. Те са били използвани за търговия, риболов и гмуркане за перли.
 

Уменията за управление на плавателните съдове се предават от баща на син. Някога мореплавателите навигирали според местоположението на Слънцето, Луната, звездите и използват специални изчислителни формули за географската ширина и дължина.
 

Освен че плавателните съдове са от скъпо дърво, те са изцяло ръчно изработени и са конструирани без никакви чертежи. За създаването им се изискват единствено знания и опит.

За възстановяване работниците често използват парчета памук, импрегнирани с кокосово и сусамово масло. С тях запълват малките празнини. Техниката се нарича "kalfat kooby" и прави корпуса водоустойчив.

За разлика от модерните по-евтини и по-бързи лодки, плаването с Lenj  осезаемо намалява и много от тях пустеят по бреговете.

От 2011 година лодките Lenj са част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В наши дни на остров Кешм посетителите могат да наблюдават строене или възстановяване на такива плавателни съдове.

Иранският остров Кешм се надява да привлече повече туристи, които да видят традиционните лодки, защото са важна част от културата. С упадъка на риболова и добива на перли, собствениците прибягват до алтернативни приложения на лодките - превръщат ги в кафенета или използват дървото за различни туристически атракции.

В своя златен век иранските лодки Lenj са првозвали подправки, сушена риба и текстил от Персийския залив през Източна Африка до Индийския субконтинент. Но в наши дни не е ясно какво е тяхното бъдеще, след като модерните кораби заеха мястото им?