Илияна Йотова защити учители, нападнати от „Възраждане“. КНСБ каза, че атаката е лов на вещици

Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемонията по отбелязването на 147-та годишнина от битката на Шипка по време на Руско-турската война.

Вицепрезидентката Илияна Йотова оприличи с фашизъм тиражирането на списъци, в които се изброяват учители, изразили своя позиция. Тя направи това пред журналисти на връх Шипка, където отиде за честването на 147-та годишнина от боевете по време Руско-турската война.

Часове по-рано подобна позиция зае и КНСБ. Синдикатът определи разпространението на списъци като „скандален лов на вещици“.

Вижте също "Борба срещу свободния човек". Как "Възраждане" заплаши учители за това, че изразиха мнение

Реакцията идва, след като структурата на „Възраждане“ във Варна публикува в социалните мрежи списък на 26 учители. Общото между тях е това, че с подписка призоваха парламента да преразгледа новите изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. Текстовете забраниха обсъждането на теми, свързани с ЛГБТ, в училище.

„Възраждане“, които са и вносители на новите текстове, определиха 26-те учители като „джендъри“, които „паразитират“ в училищата, и призоваха родителите да търсят сметка на директорите.

„Щом чуя за такива списъци, си припомням за 14-те начина на Умберто Еко, по които да разпознаем съвременния фашизъм“, каза в събота Йотова. Тя добави, че за нея е недопустимо да се разпространяват „списъци с имена на учители, които заявяват своя позиция".

По-рано този месец ЛГБТ организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето на новите текстове, предложени от „Възраждане“. Но той подписа закона и след това добави, че е изразил позицията си (към темата ЛГБТ в училище) именно с този подпис.

В събота Илияна Йотова намекна, че разделя темата ЛГБТ от темата преследване на учители. „Дори и да не съм съгласна с определени позиции, никога не бих ограничила тяхното изразяване“, каза тя.

Новите текстове в закона забраняват нещо, което на практика не съществува в училище, каза в събота сутринта по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той има предвид един от изразите в новия закон – този, с който се забранява „пропагандата“ на ЛГБТ в училище. Много политици и анализатори в последните дни също казаха, че новият закон забранява нещо, което не съществува.

В действителност текстовете, гласувани с голямо мнозинство на 7 август забраняват едновременно „пропаганда, популяризиране или подстрекаване“ на „идеи и възгледи“, свързани с „нетрадиционната сексуална ориентация“.

Your browser doesn’t support HTML5

"Забрана да изучаваме, че Земята е кръгла". Как законът срещу ЛГБТ засяга всички