С дисциплина и воля. Илияна Мичевска, която взе злато от световното по лека атлетика за глухи

Илияна Мичевска

Тя е едва на 18, но вече постига големи успехи в бягането. След само четири години тренировки, но с дисциплина, воля и вяра в успеха. Илияна Мичевска взе златния медал от световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух и е Човек на деня на Свободна Европа.

В понеделник Илияна Мичевска пробяга дисциплината 400 метра за 59 секунди и 86 стотни, като премина финала с 30 метра пред останалите състезателки.

Така тя спечели златния медал от световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух, което се провежда в Тайпе.

Вижте също "Ще го гоня докрай". Божидар Саръбоюков и мечтите за олимпийски медал

"Дойдох в Тайван с нагласата за титла, много рядко се съмнявам в способностите си, имам увереност в себе си", казва Мичевска пред Свободна Европа.

Илияна Мичевска

За успеха си тя е благодарна най-вече на основната си треньорка Вера Петкова - "за търпението и желанието ѝ да работим заедно всеки път, когато стъпи на стадиона".

"Немалка част от заслугата е и нейна. Преди старт ми вдъхва кураж и ме кара да се чувствам още по-уверена в себе си", казва Мичевска.

Тя тренира лека атлетика от около четири години. В началото - за удоволствие, но спортният хъс бързо я превзема и не след дълго започва да гони високи постижения.

"Харесваше ми да виждам как с всяко следващо състезание трудът дава отплата и започват да се получават хубави резултати", казва тя.

Илияна Мичева след успеха си на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух в Тайпе, 15 юли 2024 г.

Миналата година Мичевска спечели два златни медала на европейското първенство за хора с увреден слух - при бягането на 400 и на 800 метра. Тези успехи идват след упорити тренировки.

"Никога не съм разчитала на талант, напротив, за мен дисциплината и волята са ключовият фактор към успеха".

Илияна Мичевска

Илияна Мичевска се състезава при девойките и е представителка на Спортна федерация на глухите в България. Тя живее в Бургас и се подготвя заедно с група състезатели и съотборници.

"Ежедневно сме на стадиона, без значение от температурата и метеорологичните условия".

Сега целта ѝ е предстоящата през 2025 г. олимпиада.

"Планираме постепенно подобряване на резултатите като имаме поставени цели за олимпиадата", казва тя.

Убедена е обаче, че за всяко нещо си има точно определено време, "най- важното е да се запазя здрава".

Иначе хобитата ѝ са отново спортни - прави планински преходи от по 20-30 км - по пресечен терен и на висока надморска височина. Обича и да пътешества в чужбина.

Вижте също Ярослава Магучих, която скочи по-високо от Стефка Костадинова