"Политическо невежество". Защо икономическото знание не влияе на предизборните кампании

Колаж на Красен Станчев и архивна снимка на жена от протест през 1990 г.

Днес е годишнината на изборите от 1990 г. За разлика от тогава перспективите пред икономиката, гражданското общество и геополитическото място на България в света и Европа не присъстваха в избирателната кампания. Тази липса не е случайна и има своите обяснения.

“Икономиката е обявена за “мрачна наука” от хора, които са недоволни от това, че икономистите определят като контрапродуктивни всичките им основани на обещания социални теории и политически предложения.”

Томас Соуел. Основи на икономиката. София, Изток-Запад, 2024, с. 669.

В отминалата кампания липсваха теми, очевидно важни за обществото. Наложителната необходимост от подкрепа на Украйна срещу агресора Русия беше нещо като табу.

Въпреки че България е обявена за “вражеска страна”, заради членството ѝ в ЕС и НАТО и налгането на санкции от европейския блок срещу икономиката на Москва. Табуто осигури подходяща среда за предизборно разпространение на откровени лъжи не само по повод войната, но и за НАТО и ЕС.

Вижте също "Оглушително мълчание". Защо политиците се скриха в изборната вечер

Гастролите на икономистите

Другата липсваща тема са икономиката и публичните финанси преди, след изборите и в обозримо бъдеще.

Това не означава, че нямаше и няма какво да се обсъжда. Сезонът, март - юни на всяка година и предизборната ситуация винаги са време за медийни гастроли на икономисти.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организира конференция за опита на Хърватска в Еврозоната. В средата на май Икономическият институт на БАН публикува доклад за състоянието на икономиката след 2018 и през 2023 г. Непосредствено преди изборите зам.-министърът на финансите Методиев обясняваше, че пътят към еврото е важен най-вече заради общополезните за хората реформи.

Проевропейските партии не подеха темата

Проевропейските партии не подеха темата. Но антиевропейските, малки и големи, известни и неизвестни партии и кандидати не пропускаха случай да повтарят измислици за “колониализма” на Запада, предадените семейни ценности и налагането на чужда воля “от” Брюксел, посолствата на страните членки на НАТО и откровено да ругаят поддръжниците на Украйна, ЕС и НАТО.

Пак преди изборите бе публикуван на месечния икономически обзор на министерството на финансите. Общата картина на положителните развития е следната.

Вижте също Двойна победа за ГЕРБ. "Величие" е в парламента. Завой надясно в Европарламента
  • Реалните (т.е. “изчистени” от инфлация) доходи от заплата нарастват за година (рекордно) с над 14%. Увеличението на паричния доход на домакинство след 2008 г., т.е. след членството на България в ЕС, е 2.65 пъти.
  • Исторически (в сравнение с преди 2008 г.) най-значителното увеличение паричния доход и заплатите е от 22% и 20% през 2007 г. - вероятно поради притока на чуждестранни инвестиции и въвеждането пропорционални данъци върху дохода.
  • След 2008 г., сравнен със страните от Съюза, ръстът на БВП на България към 2021 г. е 102%, близки са данните зад Естония (93%) и Литва (86%).
  • Индексът на безработицата след свързаното с КОВИД-19 блокиране на стопанската дейност е постоянно с около 30% по-нисък от средните стойности за ЕС или Еврозоната.
  • Индексът на цените и на потребител през декември 2022 г. е 16.9%, а през април тази година - 2.4%.

Освен тези показатели, статистиката на държавния дълг и бюджетните дефицити и паричната политика на БНБ позволяват на всички партии, управлявали страната след 2020 г., да си приписват заслуги.

Най-странно в предизборната кампания обаче бе обстоятелството, че дори самохвалството на участниците бе притъпено

Най-странно в предизборната кампания обаче бе обстоятелството, че дори самохвалството на участниците бе притъпено. Когато се появяваше, то бе по-скоро отговор на обвинения в “разруха”, изказан на специализиран език, който трудно мотивира избиратели.

Понеже изборите бяха и за европейски парламент, неправителствените обзори на стопанските развитията от последните петнадесет години неизбежно подчертаваха успехите.

Споменатият доклад на ИИ на БАН и обзорът на ИПИ за мястото на България в единния пазар на Съюза (също публикуван и представен през април), съдържат относително подробен анализ на рисковете, слабостите на фискалната и регулаторната политика, международни сравнения и важни изводи и препоръки. Доколкото мога да преценя, нито един елемент от това критично съдържание, макар и обявено пред широката публика, не предизвика наченки на политически размисъл и обсъждане.

Наблюденията на Фискалния съвет (държавният орган, призван да наблюдава и коментира правителствената политика) също остават незабелязани. Ако вземам предупрежденията за системен риск в държавната пенсионна система (например: три пъти по-бързо увеличение на разходите от приходите на ДОО), изборните обещания на всички участници са или неадекватни, или вредни.

Вижте също Нови националисти. Коя е партия "Величие", която може да е седмата сила в парламента

Причини на политическото невежество

“Незабелязаните” проблеми пред икономиката се разпростират от общите рискове, войната на Русия и необходимостта от подкрепа за Украйна, включването на страната в “сивия списък” на проблемните юрисдикции в “прането на пари” и изискванията на ЕЦБ и Комисията за подобряване върховенство на правото, до “типично” икономическите предизвикателства.

Такива са свиването на производителността, промишленото производство и инвестициите, склероза на пазара на труда, популистка политика по доходите, свърх-регулиране и неефективни държавна администрация, поръчки, социална и образователни политики.

Според последния Индекс на устойчивото управление, стратегирането, обосноваването, координацията и прилагането на разумни политики са близки по плачевното състояние. Проблемите са на партийно и правителствено, а не на гражданско или експертно равнище. Но споменатите индикатори за стопански напредък притъпяват общественото внимание към тях.

Вижте също Изборите: Атанас Атанасов ще иска вот на доверие като лидер на ДСБ

Изборите винаги засилват популизма. Основното в него е създаването на илюзия за несъществуваща “волята на народа” с претенция за представителство и всеобщност на това не-съществуващо. Усилието на партиите и кандидатите за изборна длъжност на това поприще се съсредоточиха в две насоки.

Едната е поддържането илюзията, че “Западът” (каквото и да се има предвид) колонизира, експлоатира и е в състояние на упадък на либералните и демократични ценности (на свободата и правата на отделния човек, общественото сътрудничество, върховенство на правото и отговорност на управляващите).

Твърдението за упадък не се връзва с това за колонизиране. Втората насока се оказа разработването и налагането с нова сила на различни отъждествявания с нацията, православието, сексуална ориентация и минало величие. Фобията от тяхната загуба се оказа основен реторичен похват в кампанията. Доказателство за успеха му е новата парламентарна партия “Величие”.

Икономическото знание би разобличило тази избирателна тактика. По един демократичен начин България се оказа пред едно предупреждение, изказано от Мизес през 1944 г.: „няма по-голяма заплаха за цивилизацията от управление на некомпетентни, корумпирани или покварени люде.“

Вижте също Как Фон дер Лайен ще бори крайните партии след изборите в Европа