Ибрямов е разследван за търговия с влияние. Съпругата му свърза ареста му с разкола на Доган и Пеевски

Джейхан Ибрямов. Снимката е от 31 август 2024

Депутатът Джейхан Ибрямов от крилото на Ахмед Доган в ДПС е разследван за търговия с влияние. Това стана ясно от решението на председателката на парламента Рая Назарян, с което тя разреши в четвъртък вечерта свалянето на депутатския имунитет на Ибрямов. В петък това беше потвърдено и от прокуратурата.

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен, свърза ареста му с конфликта между Ахмед Доган и единия съпредседател на ДПС Делян Пеевски и обяви гладна стачка до освобождаването му. Ибрямов застана на страната на Доган в разрива му с Пеевски.

Новината идва, след като Ибрямов беше задържан в сряда вечерта, а домът му беше претъсен от антикорупционната комисия. Първоначално не беше ясно в какво престъпление го подозират властите.

В петък от прокуратурата потвърдиха, че при проверката в дома на Ибрямов у него са открити белязани пари в размер на 100 хиляди лева. Ибрямов е имал намерение да ги използва за купуване на гласове, каза представителката на Върховната прокуратура Ваня Стефанова по време на брифинг.

Вижте също "Безобразен начин". Защо съпругата на арестувания Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган започна гладна стачка

В замяна на парите Ибрямов е обещал да окаже влияние в Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки, добавиха от държавното обвинение и уточниха, че това се потвърждава от разпити на свидетели и от специалните разузнавателни средства, използвани в разследването.

Стефанова добави, че към момента Ибрямов е настанен в болницата на Министерството на вътрешните работи (МВР) заради „здравословни неразположения“. Ако всичко е наред със здравословното му състояние, в събота сутринта прокуратурата ще поиска Ибрямов да бъде задържан за постоянно.

Ибрямов е народен представител и кандидат-депутат в предстоящите избори от коалицията “Алианс за права и свободи” на почетния председател на ДПС Доган.

Като такъв има имунитет и до изборите не може да бъде разследван и задържан без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК) и председателката на парламента Рая Назарян.

В четвъртък и Назарян, и ЦИК дадоха разрешение имунитетът на Ибрямов да бъде свален.

За какво е разследван Джейхан Ибрямов

От решението на Назарян стана ясно, че според прокуратурата Ибрямов е поискал и получил пари, за да упражни влияние върху служители на Министерството на отбраната. Човекът, от когото се твърди, че Ибрямов е поискал и получил пари, е Мирослав Тодоров, който е свидетел по досъдебното производство.

В решението на Назарян пише също, че според изпратените от прокуратурата документи, при разследването са използвани специални разузнавателни средства.

В петък от прокуратурата казаха, че Ибрямов е търсил и много по-големи суми с цел купуване на гласове, които се е опитвал да получи, „за да въздейства върху длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки“, каза в петък Ваня Стефанова.

Не стана ясно как точно Ибрямов би могъл да окаже влияние в министерството в ролята си на депутат. В последните няколко парламента той беше член на парламентарната комисия по отбрана, но в настоящото Народно събрание не членува в нея.

Престъплението, за което е разследван Ибрямов, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

По информация на Нова телевизия депутатът е задържан за 72 часа и предстои прокуратурата да му повдигне обвинение.

Новината за ареста на Ибрямов дойде на фона на разрив в ДПС между Доган и единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

В конфликта между Доган и Пеевски Ибрямов застана на страната на Доган. Разривът в партията доведе до съдебна битка между крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с трите букви ДПС.

Върховният административен съд (ВАС) даде това право на Пеевски, който ще участва във вота с коалицията “ДПС - Ново начало”. Крилото на Доган ще се яви на изборите с “Алианс за права и свободи”, в който формално ДПС не участва.

Джейхан Ибрямов е водач на листата на “Алианс за права и свободи” в Шумен.

Съпругата на Ибрямов - Биршен, която беше дългогодишна лична секретарка на Доган, свърза ареста с конфликта между Пеевски и Доган и видя роля на Пеевски.

Биршен Ибрямова

“На него не му харесва хората да имат гражданска позиция, която да е различна от неговата”, каза тя пред Нова телевизия. На въпросът кой е този човек, Биршен Ибрямова каза: “Всички го знаем – г-н Пеевски”.

Това е втори случай на кандидат-депутат на “Алианс за права и свободи”, арестуван през последните седмици. Няколко дни преди началото на предизборната кампания Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани в Хасковско и кандидат-депутат в същия район, беше задържан за участие в организирана престъпна група. При случая на Искендер също имаше проверка на антикорупционната комисия.

ДПС-Доган и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) твърдят, че Пеевски контролира антикорупционната комисия и я използва като оръжие срещу политическите си противници.

Вижте също Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича "деребеи"