Иън Макшейн, който победи и последния си порок

Иън Макшейн

Влиза в шоубизнеса, когато е на 20 години. Обича да играе злодеи. Цял живот се бори с пороците, но накрая побеждава и последния. Иън Макшейн навърши 82 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

От малък знае, че бъдещето му е в киното и телевизията. Обича да играе злодеи и персонажи със съмнителен морал. Цял живот се бори с пороците, но накрая побеждава и последния.

Иън Макшейн става част от шоубизнеса, когато е на 20 години. В неделя той навърши 82. Няколко дни преди това излезе трейлър за новия му филм "Балерина" с участието на Ана де Армас.

Много от ролите му са на злодеи. От Ал Сеурънгън в "Дедууд", през Черната брада в "Карибски пирати", та до Уинстън в "Джон Уик" и много други.

Известен е и с ролята си в комедийния сериал "Лавджой", който се излъчва по Би Би Си в периода 1986-1994 г. В него играе ролята на търговец на антики, който често се замесва в схеми за бързо забогатяване.

"По-забавно е да си в ролята на лошото момче. Имам усет за този тип персонажи още откакто започнах да играя", казва Макшейн в интервю за Ню Йорк Таймс.

Вижте също Киану Рийвс, който тайно дарява на хора, болни от рак

Роден е на 29 септември 1942 г. в Блекбърн, Англия. Баща му Хари Макшейн е бил футболист и в периода 1950-1954 г. играе за Манчестър Юнайтед. Остава да работи на Олд Трафорд и след края на активната си кариера.

Макшейн разказва, че двамата са били близки. Не е чувствал, че живее в сянката му, защото са били приятели. Обичали са да се шегуват един с друг.

"Веднъж баща ми ме пита за кого играя. Казвах му, че аз съм актьор, а той - футболист. След това ме питаше дали ме е гледал някъде", казва Макшейн.

С напредването на възрастта си Макшейн-старши започва да проявява сиптоми на Алцхаймер, а през 2012 г. болестта слага край на живота му.

Няколко години по-късно Макшейн изиграва ролята на Один в сериала "Американски богове". Избира да дари част от приходите от тениските с лика на неговия персонаж на благотворителна фондация, която подпомага страдащите от деменция във Великобритания.

По този начин не само почита паметта на баща си, но и помага на други, които преминават през същото.

"Всяка събрана лира ни помага да предоставяме информация и грижа, да финансираме изследвания и да подкрепяме засегнатите от деменция", казва Майкъл Дент, който е директор по събирането на средства в организацията.

Вижте също Крис Хемсуърт, когото страхът от Алцхаймер накара да води по-пълноценен живот

През 1962 г. Макшейн завършва Кралската академия за драматично изкуство (RADA) в Лондон, където учи заедно с Антъни Хопкинс и Джон Хърт.

В края на тийнейджърството си Макшейн се среща с алкохола и наркотиците. Отказва ги когато е на 45. Преди повече от десет години успява да победи и "последния си порок" - цигарите.

"Беше ми изключително трудно да спра пушенето. По-трудно дори от това да откажа алкохола и наркотиците", признава той.

Разказва, че често е пушил от скука в паузите на снимачния процес, защото му се е налагало да чака с часове за следващата сцена.

"Често се шегувам, че ми плащат да чакам между снимките и всъщност играя за без пари", добавя той.

Вижте също Да влезеш в обувките на идол. Емили Армстронг, която вече пее с Linkin Park