Лъжа, наркотици, револвер. Защо синът на Байдън беше осъден в САЩ

Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър.

Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър беше признат за виновен по обвинение, че през 2018 г. е прикрил факта, че употребява наркотици, за да си купи огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс. Наказанието му се очаква да бъде произнесено в рамките на следващите четири месеца, а максималният му размер е 25 години затвор.

Новината идва на фона на предизборната кампания в САЩ, която ще изправи Байдън срещу президента между 2017 и 2021 г. Доналд Тръмп. Самият Тръмп беше осъден по множество обвинения, свързани с фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г. Това го превърна в първия президент на САЩ, който е осъден за престъпление.

Вижте също Присъдата на Доналд Тръмп. Какво означава и какви следствия ще има

Хънтър Байдън пледира невинен както за това, че е излъгал за наркотичната си зависимост, когато е попълвал документи за закупуване на револвер, така и за незаконното притежание на оръжието в рамките на 11 дни. Той твърди, че в този период вече се е лекувал от наркотична зависимост и следователно не е излъгал при попълването на документите.

Адвокатът на Хънтър Байдън каза пред съда, че клиентът му отказва да даде показания. По-рано в процеса свидетели описаха дългогодишната борба на Байдън със зависимостта от алкохол и кокаин.

Показания дадоха бившата му съпруга, бивша партньорка, както и неговата бивша снаха. В рамките на процеса бяха показани текстови съобщения, банкови документи, снимки от периода, в който Байдън е закупил оръжието си, които според прокурорите доказват, че тогава той е бил силно пристрастен към наркотиците и е фалшифицирал документите, в които е закупил оръжие.

В свое изявление Байдън каза, че е разочарован от крайния резултат, но „благодарен“ заради любовта и подкрепата от семейството и приятелите си.

Световните медии коментират, че макар че максималното наказание за провиненията на Байдън е 25 години, се очаква то да бъде значително по-малко – в рамките на няколко месеца.

Преди произнасянето на присъдата Байдън каза, че няма да помилва сина си, в случай, че той бъде осъден.

Срещу Хънтър Байдън има заведено и още едно дело от специалния прокурор Дейвис Уайс, който беше назначен от Тръмп. То се фокусираше върху данъчни измами в периода 2016 – 2019 г., когато синът на настоящия президент на САЩ не е платил 1,4 млн. долара, въпреки че в същото време е харчил стотици хиляди долари за наркотици, луксозни стоки и проститутки. Хънтър Байдън пледира невинен и по това обвинение, а то се очаква да започне на 5 септември, само седмици преди изборите.

Джо Байдън и Доналд Тръмп се борят за втория си мандат в Белия дом. Проучванията показват, че двамата събират приблизително еднаква подкрепа по-малко от 5 месеца преди вота.

Вижте също Осъден престъпник и кандидат-президент. Какво следва за Тръмп