"Не виждам проблем". Христо Иванов допусна споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ

Христо Иванов, 2022 г.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов каза в кулоарите на парламента в четвъртък, че допуска сключване на писмено споразумение между двете управляващи коалиции "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

Думите на Иванов идват, след като в петък ПП-ДБ поиска от ГЕРБ гаранции за предварително постигнатите договорки с ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета "Денков". В отговор ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска коалиционно споразумение.

"Не виждам проблем да има писмено фиксиране на взаимните ангажименти, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Иванов. Според него срещите между двете формации могат да бъдат елемент от координационен механизъм, какъвто той се надява това да се случи.

На въпрос дали са в сила седемте условия към ГЕРБ-СДС, които ПП-ДБ постави в петък, Иванов каза, че темите произхождат от договорки, постигнати при оформянето на формулата на кабинет. По думите му в този смисъл седемте теми са в сила от самото начало, а не от миналата седмица. Иванов отбеляза, че дискусията по тях продължава.

Попитан дали вижда желанието на ГЕРБ да дискутира тези седем теми, Иванов каза, че вижда възможност за разговор и разбирателство по тях. "Когато имаме обща законодателна програма, ние трябва заедно да изработваме и гласуваме законопроекти по нея", каза той.

По-рано Иванов каза, че ГЕРБ нарушава споразумението за обща законодателна програма. Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че има “скрито мнозинство” на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Той осъди замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ.

В началото на месеца парламентът избра правителството с премиер Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Малко по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за кабинет на ротационен принцип, в който Денков да е премиер девет месеца, а след това поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

Вижте също Прегръдка между противници. Успешно ли работят ротационните правителства