Русия страда от вътрешно разделение, прикрито от илюзорно единство, каза Христо Грозев

Христо Грозев пред Парламентарната асамблея на НАТО, София, България, 26 май

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство. Това каза разследващият журналист Христо Грозев в неделя.

Той говори във видообръщение пред Парламентарната асамблея на НАТО, чиято пролетна сесия се провежда между 25 и 27 май в София. Грозев работи в групата за разследваща журналистика Белингкат и е един от сътрудниците на руския опозиционер Алексей Навални, който беше открит мъртъв в руски затвор през февруари.

Според Грозев милиони души в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несългасие със ситуацията с инвазията в Украйна. "Те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна", каза още Грозев.

По думите му Кремъл успешно разпространява фалшиви истории за упадъка на Запада, ценностите на демокрацията и либерализма. "Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Исус е бил черен", каза още Грозев.

"Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в ТикТок и Ютюб", добави той.

Според журналиста технологиите днес не се използват предимно за добро, а за зло, въпреки че изкуственият интелект е също толкова добър в идентифицирането на неавтентични новини, колкото и в това да създава фалшиво съдържание.

Грозев каза още, че ако се случи промяна по върховете във властта на Русия, то може да е само с преврат. По-късно следобед Грозев участва и в Политическия комитет. "Русия се ръководи от елита и дори революциите, които се смятат за популярни, идващи от хората, са реално организирани отгоре", казва той. "Доколкото разбирам и вярвам от разговора си с хора, близки до режима – такъв вариант е възможен и не виждам защо да не им вярваме".

Христо Грозев е български гражданин, който живее в чужбина. В края на 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна той беше обявен за издирване от Русиябез да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян.

Грозев е автор на редица разследвания, включително на самолетната катастрофа в Източна Украйна, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година Белингкат се фокусира върху руската военна агресия в Украйна.

Вижте също "Разделяне на Украйна". Какво означава загуба на войната