"Oбидни и неуважителни". Холивудски актьори започнаха историческа стачка

Президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър (в средата), Бен Уайтхър (вляво) и Джоли Фишър на пресконференция, на която обявиха стачката, 13 юли 2023 г., Лос Анджелис.

Холивудски актьори започнаха масивна стачка в четвъртък, съобщиха световните агенции.

Това стана след неуспешни преговори със студиата за по-високо заплащане и гаранции, че работата им няма да бъде заменена от изкуствен интелект. Така актьорите се присъединиха към гилдията на филмовите и телевизионните сценаристи, които стачкуват от май месец насам.

Кино студиата са изправени пред първото подобно прекъсване на работа от 63 години насам. Те са принудени да спрат много продукции в САЩ и в чужбина.

Стачката е организирана от SAG-AFTRA - най-големият холивудски профсъюз, представляващ 160 000 филмови и телевизионни актьори, както и Гилдията на американските писатели (WGA). Всички актьори от SAG-AFTRA са спрели работа в 12 ч. в полунощ, като няма да могат да се появяват във филми или дори да рекламират филми, които вече са направили, докато трае стачката.

След началото на стачката звездите Килиан Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт напуснаха премиерата на филма си "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан в Лондон в четвъртък вечерта. По-късно актьори излязоха на протест по улиците на Лос Анджелис.

Фран Дрешър, бивша звезда от телевизионния сериал "Бавачката" и президент на SAG-AFTRA, нарече отговорите на студиата по време на преговорите "обидни и неуважителни".

"Шокирана съм от начина, по който хората, с които сме работили, се отнасят към нас", казва Дрешър. "Не мога да повярвам, честно казано, колко далеч сме един от друг по много въпроси, как пледират за бедност, че губят пари наляво и надясно, докато дават стотици милиони на изпълнителните си директори. Това е отвратително", каза Дрешър.

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти - търговската асоциация, която преговаря от името на Netflix Inc, Walt Disney Co и други компании, каза, че е "дълбоко разочарован, че SAG-AFTRA е решила да се оттегли от преговорите".

Групата каза, че е предложила най-високото процентно увеличение на минималните нива на заплащане от 35 години насам, "значително увеличение" на таваните на пенсионните и здравните вноски и 76% увеличение на чуждестранните остатъци, изплащани от високобюджетни стрийминг предавания, наред с други ползи.

Студията също така представиха "новаторско предложение за изкуствен интелект, което защитава цифровите образи на актьорите", съобщи Алиансът. Актьорите се притесняват, че цифровите им образи ще бъдат използвани без тяхно разрешение или подходящо обезщетение.

Стачката на около 11 500 сценаристи доведе до многократни повторения на вечерните телевизионни токшоута, прекъсна повечето продукции за есенния телевизионен сезон и спря работата по високобюджетни филми. Стачката на актьорите допълнително ще затрудни и останалите продукции.

Холивуд не се е сблъсквал с едновременни стачки от 1960 г. насам, когато членовете на WGA и на Гилдията на филмовите актьори напускат работа в борба за възнаграждения за филми, продавани на телевизионни мрежи.

Вижте също Награди без получател. Как киното се обърна срещу "Златния глобус"