Хизбула атакува дома на Нетаняху в Израел. Няма пострадали

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Домът на премиера на Израел Бенямин Нетаняху е атакуван с дрон. За това потвърдиха израелските власти. По-късно шиитската групировка Хизбула, която контролира Южен Ливан, пое отговорност за нападението, предават световните агенции.

В началото на октомври Израел започна сухопътна офанзива в Ливан, която доведе до разселването на над 1,2 млн. души. По-рано израелската армия нанесе и множество въздушни удари в Ливан, при които загинаха повече от 1000 души. Бяха убити висши командири на Хизбула, включително лидерът на групировката Хасан Насрала.

В края на седмицата Израел елиминира и лидера на Хамас Яхия Синуар. Двете групировки са обявени за терористични от САЩ. ЕС определя Хамас и военното крило на Хизбула за терористични организации.

Вижте също "Касапина от Хан Юнис". Кой беше Яхия Синуар - лидерът на Хамас, убит от Израел

По сведения на източник, близък до израелското управление, Нетаняху не е бил в района по време на нападението срещу дома му. При атаката над град Цезария в Северен Израел няма пострадали.

Тревога за нападение с дрон имаше и в столицата Тел Авив, която се намира на 55 км. от Цезария. Това се случи, когато безпилотен самолет приближи квартал „Глилот“, където се намира централната на външното разузнаване Мосад.

Преди дни Нетаняху каза, че няма да спре нападенията срещу Хизбула на територията на Ливан. Той се зарече и да продължи войната срещу Хамас в Ивицата Газа до освобождаването на държаните в плен израелски заложници.

Ескалацията на напрежението в Близкия Изток започна преди година, когато Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 42 хил. души, предимно цивилни.

Хамас, Хизбула, както йеменските хути, с които Израел също си размени удари, са финансирани и подпомагани от Иран.

Вижте също "Спим тук, на плажа, без нищо". Къде хората в Ливан намират убежище от израелските атаки