Хасан Азис от ДПС-Доган е с повдигнато обвинение за нередности с обществена поръчка

Хасан Азис, сниман по време на протеста на ДСП-Доган пред резиденцията на Доган в Бояна

Бившият кмет на Кърджали от ДПС-Доган Хасан Азис каза във вторник пред бТВ, че срещу него има повдигнато обвинение за престъпление по служба и че му е наложена мярка "подписка".

Новината идва, след като на 2 октомври беше арестуван Джейхан Ибрямов от крилото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди това арести и обиски се проведоха и спрямо други активисти от крилото на Доган, като от там казват, че това са целенасочени предизборни атаки.

Вижте също Хванат на място или разследван незаконно? Три проблема с ареста на Джейхан Ибрямов

Те обвиняват за това санкционирания за корупция Делян Пеевски, за когото казват, че има влияние в прокуратурата и антикорупционните органи.

По-рано Свободна Европа опита да се свърже с Хасан Азис за коментар, но телефонът му беше изключен.

Във вторник той каза, че обвинението срещу него е от прокуратурата в Пазарджик и че е във връзка с обществена поръчка за 68 000 лв. По негови думи според прокуратурата прагът за обявяване на обществената поръчка е бил надвишен с 8000 лв.

„По време на задълженията ми като кмет на общината, а и след мандата ми, винаги е имало проверки спрямо мен. Към настоящият момент тези проверки продължават, като бройката им се увеличава с всяка изминала седмица“, добави Азис.

Той каза още, че му е била наложена мярка "подписка" след разпит в антикорупционната комисия. При този вид мярка за неотклонение обвиняемият няма право да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган, който я е наложил.

Според Азис мярката има няколко последствия: "На първо място – по време на предизборна кампания, като политически активен човек със съответните отговорности, ми се отнема възможността да осъществявам определени действия и да изказвам определени идеи. На второ място – ограничават ми се възможностите да работя по време на кампания. И на трето място – ограничават се моите човешки права, защото аз имам работа и извън Кърджали“, каза той.

Ден по-рано Джевдет Чакъров от ДПС-Доган каза пред бТВ, че според него действията срещу Азис са част от натиска и "репресиите" спрямо ДПС-Доган преди изборите, налагани от другата фракция в движението, ръководена от Пеевски.

Чакъров каза, че Азис е човекът в ДПС-Доган, който отговаря за контакта с българските граждани в Турция.

През август в Кърджали се проведе специализирана полицейска операция във фирми и обекти, свързани с Азис. По същото време беше обискиран и бизнесменът Румен Гайтански по прякор Вълка, който също като Азис е смятан за близък до Ахмед Доган.

Вижте също Те не разцепват само ДПС. Как войната Пеевски - Доган се пренесе от политиката в бизнеса им

Хасан Азис беше кмет на Кърджали между 2003 и 2023 г. Той е сред най-приближените до почетния председател Ахмед Доган членове на ДПС.

По време на местните избори в края на 2023 г. той изненадващо не беше обявен за кандидат на движението за кмет на Кърджали. Вмeсто това за поста се кандидатира, а впоследствие беше и избран Ерол Мюмюн. Сега Мюмюн е от лагера на Делян Пеевски.

След началото на битката за надмощие в ДПС Азис пък застана на страната на Ахмед Доган.

От години признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи. От ДПС-Доган заговориха за това едва след разцеплението в партията.

Последно в събота Ахмед Доган дори публично се извини, че партията му "има отношение към създаването на това политическо чудовище", имайки предвид Пеевски.

Вижте също "Създава собствен олигархат". Как Пеевски контролира ДПС