Как гинеколог, обвинен в изнасилване на пациентка, изкара Хърватия на протест

Снимката е илюстративна.

Съдът казва, че лекар е изнасилил пациентка. Работодателят казва, че лекарят може да продължи да преглежда други пациентки. Ето как тази история възмути Хърватия.

Лекар, признат за виновен за изнасилване на своя пациентка, остава на работа близо половин година след обявяването на присъдата на първа инстанция.

Това е само част от една история, която стана повод за протестни акции в петък в 14 градове в Хърватия. Предстои и шествие за жените в неделя по случай националния ден за борба с насилието над жени.

Над 40 сдружения организираха протестните акции в петък под надслов "Спрете да защитавате изнасилвачите".

„Този случай не е изолиран, а отразява по-дълбоки проблеми в системата - институционално насилие над жени, което допълнително ги сплашва и унижава в моменти, когато имат нужда от медицинска помощ“, се казва в изявление на организаторите.

Те настояват за законови промени и искат оставките на директора на болницата, в която допреди дни работеше обвиненият лекар, както и на министъра на здравеопазването Вили Берош.

Какъв е случаят

Обвиненият е 64-годишният Златко Тополовец, вече бивш гинеколог в Клиничния болничен център в град Осиек.

Според медията Nacional.hr Тополовец е женен и има три деца. Той получава заплата от 3500 евро в болницата и също така е бил университетски преподавател.

Според изданието обвинението срещу него е, че на 9 октомври 2021 г., когато негова пациентка влиза в кабинета му, той заключва вратата под претекст, че така ще ѝ бъде по-комфортно, и малко след началото на прегледа я изнасилва. Медицинската сестра не е била в кабинета през това време.

През февруари 2024 г. Тополовец е осъден на първа инстанция на 4 години затвор и забрана за практикуване на професията за същия период от време.

Вижте също "Аз пищя и нищо не се случва". Пореден случай на насилие разкрива симптоми на безнаказаност

От медицинския факултет в Осиек, където е работил, съобщават, че от 25 февруари Тополовец вече не е ръководител на Катедрата по гинекология и акушерство и не се занимава с преподавателска дейност.

Какво се случва впоследствие

Историята залива медийното пространство в Хърватия в началото на септември, когато става известно, че болницата продължава да държи лекаря на работа с аргумента, че присъдата все още не е окончателна.

Междувременно втора пациентка съобщава, че Тополовац се е държал неуместно по време на прегледа ѝ и че според нея той не работи под супервизия след произнасянето на присъдата, както се е твърдяло.

На 16 септември става ясно, че лекарят вече е уволнен. Съобщава се също и че му е наложен постоянен арест поради опасност от оказване на влияние върху свидетели и опасност от повторение на престъплението.

Здравният министър Берош каза в началото на месеца, че ще инициира законодателни промени, които в бъдеще да предотвратят подобни случаи. Министерството също така е започнало своя проверка в болницата в Осиек и ще разследва защо Хърватската лекарска камара, която има право да отнема лекарски лицензи, не го е направила в този случай.

Насилието над жени в Хърватия

Според неправителствени организации насилието над жени в страната все още е често срещано. В доклад на Амнести Интернешънъл от 2023 г. пише, че домашното насилие в Хърватия продължава да е широко разпространено.

Организациите за правата на жените, които стоят зад протестната акция, казват дори, че случаите на убийства на жени зачестяват. Един такъв случай, който също стана повод за протеста в петък, е убийството на 21-годишна жена от полицай, с когото се твърди, че е била в интимна връзка. Това се е случило през 2023 г. отново в град Осиек.

Подобни случаи според организациите са "предшествани от многобройни пропуски на компетентните органи в предотвратяването на ескалацията на насилието".

Вижте също "Забързайте прогреса". За какво се борят жените всеки ден

На фона на общественото недоволство институциите вземат все по-тежки превантивни мерки. Тази година Хърватия стана третата държава в Европейския съюз (ЕС), която класифицира убийството на жена като отделно престъпление (фемицид). Страната наложи също по-строги присъди за изнасилване и други мерки с цел укрепване на правата на жертвите.

Гражданските организации приветстваха мерките и призоваха правителството да приеме цялостен национален план за предотвратяване и борба с всички форми на насилие срещу жени.

През януари ЕС прие първите общи правила за справяне с домашното насилие и насилието, основано на пола, в страните членки.

Темата за насилието над жени стана водеща в България през лятото на 2023 г. се разбра, че 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора е била пребита и обезобразена с макетен нож. Заподозрян за посегателството е бившият ѝ приятел. По делото срещу него все още няма присъда, а през юли тази година той беше пуснат под домашен арест.

Случаят предизвика мащабно обществено недоволство и масови протести в цялата страна. Той доведе до увеличаване на сигналите за физическо и психическо домашно насилие по данни на МВР.

Също така бяха приети и дългоочаквани законодателни промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), които след случая „Дебора“ бяха допълнени, така че законът да защитава и хора в интимна връзка, а не само хората в брак или фактическо съжителство.

Вижте също "Малки стъпки". Какво има и какво няма в променения Закон за защита от домашното насилие