Хамас отказва да преговаря и настоява за изпълнение на мирното предложение на Джо Байдън

Разрушения в квартал Шейх Радван на град Газа

Хамас иска работещ план за изпълнение на мирното предложение, представено от президента на САЩ Джо Байдън през май, а не още преговори. Затова групировката няма да участва в новите преговори в четвъртък, съобщи Ройтерс.

"Нашето изявление от онзи ден беше ясно: това, от което се нуждаем, е изпълнение, а не повече преговори", казва неназован представител на Хамас пред Ройтерс.

Вижте също Кои лидери на групировки са били обект на покушения от Израел

Новината идва, след като в понеделник САЩ съобщиха, че очакват преговорите за прекратяване на огъня в Газа, насрочени за четвъртък, да продължат по план. Израелското правителство каза, че ще изпрати делегация на разговорите в четвъртък, за да се доуточнят подробностите по предложението за споразумение.

Войната между Израел и Хамас започна на 7 октомври, след като групировката нахлу в страната, уби 1200 души и взе около 250 заложници. Оттогава почти 40 хиляди палестинци са били убити при израелската офанзива в Газа, като голяма част от анклава е опустошена, а по-голямата част от населението е разселена.

Споразумението за прекратяване на огъня ще има за цел да сложи край на бойните действия в Газа и да осигури освобождаването на израелските заложници, държани в анклава, в замяна на палестинците, затворени в Израел.

То беше направено от американския президент Джо Байдън през май. Планът беше предложен от Израел и включваше изтегляна на израелските сили от анклава за шест седмици в замяна на освобождаването на всички заложници от палестинската групировка Хамас.

През юли Байдън съобщи в пост в социалната платформа Х, че Израел и ислямистката групировка са приели рамката за това как да се постигне прекратяване на огъня и да се върнат израелските заложници, държани в Ивицата Газа, у дома. Досега обаче това не е осъществено.

Вижте също "Лишени от политическа логика". Ще атакува ли Иран Израел