Заради срещата с Путин. Зеленски отказа посещение на Гутериш в Киев

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и руския президент Владимир Путин

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна с руския президент Владимир Путин в четвъртък в Русия. Заради това ден по-късно украинският президент Володимир Зеленски е отказал среща с Гуериш в Украйна, съобщи Франс прес.

"След Казан, той (Гутериш) искаше да дойде в Украйна, но президентът не потвърди посещението", казва високопоставен служител на украинското президентство пред Франс прес.

Новината идва на фона на продължаващите атаки от страна на Москва срещу украински градове и инфраструктура. Путин и Гутериш проведоха разговор на живо за последно през април 2022 г., малко след като Русия нападна Украйна.

Вижте също Ако немислимото се случи. Как би изглеждала ядрена война в Европа

На срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия Гутериш е казал на Путин, че нахлуването на Москва в Украйна нарушава Устава на ООН и международното право.

В по-ранна реч пред делегатите на срещата на върха, произнесена в присъствието на Путин, Гутериш призова за „справедлив мир“ в Украйна.

„Имаме нужда от мир в Украйна. Справедлив мир в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюцията на Общото събрание на ООН“, каза Гутериш, чието присъствие на срещата на върха предизвика гневна реакция от страна на Киев.

"Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за среща на върха за глобален мир в Швейцария", каза украинското външно министерство на X на 22 октомври.

„Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не допринася за постигането на мир. Той само накърнява репутацията на ООН“.

Руската опозиционерка Юлия Навална също разкритикува Гутериш за срещата му с Путин, като нарече руския президент "убиец".

„Това е третата година от войната, а генералният секретар на ООН се ръкува с убиец“, написа Навална в X, публикувайки снимка на Путин, който се здрависва с Гутериш.

Тя обвини Путин за смъртта в руски затвор през февруари на съпруга си, опозиционния политик и критик на Кремъл Алексей Навални.

На тридневната среща на върха в град Казан присъстваха представители на другите страни от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата присъстваха и лидерите или представители на други 36 държави, включително Иран и Турция.

Вижте също "Напът съм да загубя дома си". Първо ги прогониха, после докараха заселници, накрая им взимат и имотите