"Няма да участвам". Как фалшива новина "изпрати" Грета Тунберг на шествие на "Възраждане"

Грета Тунберг по време на пропалестинско шествие в Стокхолм, Швеция, 4 септември 2024 г.

Световноизвестна екоактивистка пристига на изненадващо посещение в България. Новината тръгва от социалните мрежи, но бързо е подета и от някои медии. Те добавят, че екоактивистката ще се включи в партийно шествие. Тази история обаче е вярна само наполовина.

Световноизвестната шведска екоактивистка Грета Тунберг изненадващо е пристигнала в българската столица. Такава информация се появи в социалните мрежи в неделя и бързо беше разпространена в различни сайтове.

В някои публикации съобщението за пристигането на Тунберг беше придружено от уточнението, че тя ще се включи в протестно шествие на проруската партия "Възраждане" по повод конфликта в Близкия изток в понеделник вечер.

Всъщност това твърдение е наполовина вярно. Шведската екоактивистка действително е в София, но тя не възнамерява да подкрепя протеста на "Възраждане", нито е имала контакти с партията, заяви самата тя пред Свободна Европа.

Вижте също Фалшиви новини и конспирации. Как Грета изплаши руските медии

"Няма да участвам в никакви протести днес", гласи отговорът на Тунберг на запитване, изпратено на имейл адреса ѝ, посочен за комуникация в социалните ѝ канали. Тя все пак потвърждава, че действително се намира в града.

Проверка на Свободна Европа пък показа, че имената на Тунберг и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов са свързвани и в по-стари медийни публикации в България в контекста на войната в Близкия Изток.

За какво става въпрос?

Грета Тунберг и шествието на "Възраждане"

За пръв път новината, че Тунберг е в София, се появи в редица медии в неделя. Повод за това стана публикация със снимка в социалните мрежи на предприемача и писател Хари Аничкин.

"Грета Тунберг на булевард "Дондуков" и улица "Будапеща"! Днес, 20.10.2024 г.! Не мога да повярвам! Много усмихната и приветлива – "Just visiting" [Само на посещение бел.ред.]". написа Аничкин във Фейсбук.

Впоследствие снимката му беше използвана в множество медийни публикации за пристигането на Тунберг в София.

Само няколко часа по-късно бургаският сайт "Флагман" публикува статия със заглавие "Грета Тунберг пристигна в София, влива се в шествието на "Възраждане".

Скрийншот от сайта Флагман

"Тунберг ще се включи в столичния поход. Акциите обаче нямат нищо общо с войната в Украйна и масовите убийства, които Русия извършва всекидневно там. Те са насочени срещу военната операция на Израел в Газа и Южен Ливан, чиято цел е да бъдат елиминирани двете шиитски терористични организации Хамас и Хизбула", пише още в публикацията.

Става въпрос за организираните от "Възраждане" едновременни протести в няколко български града под надслов "Дайте шанс на мира". Партията определя инициативата си като "национална акция".

Лидерът на "Възраждане" Костадинов представя акцията като призив към властите да разположат по границата армейски части, които да я охраняват от "милионите нелегални мигранти в Турция". Шествията са планирани по-малко от седмица преди парламентарните избори на 27 октомври.

От партията не твърдят, че Тунберг ще се включва в събитието им.

Часове след публикуването на заглавието във "Флагман", скрийншот от публикацията започва да се разпространява от потребители, страници и в отделни групи в социалните мрежи. Заглавието е препубликувано например на страницата „Епохални времена“, която има 181 хил. последователи.

Новината се появява и в публикация на друг сайт - Фрог нюз.

Свободна Европа изпрати в понеделник сутринта запитване на имейл адресът, посочен за комуникация в социалните мрежи на Грета Тунберг - gretathunbergmedia@gmail.com.

"Няма да участвам в никакви протести днес и определено не съм била в контакт с някоя политическа партия за това... Посещавам София за кратко", гласеше отговорът на екоактивистката.

Your browser doesn’t support HTML5

Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите ми

Грета Тунберг и войната в Близкия изток

Грета Тунберг е екоактивистка от Швеция, която придоби световна известност с протестите си с искания първо към шведското, а по-късно към правителства по света за намаляването на въглеродните емисии на производствата и по-ефикасна борба срещу климатичните промени.

Нейните действия предизвикаха вълна от масови протести по целия свят, на част от които тя беше поканена, за да говори. Тя беше гост и на множество събития на организации, посветени на борбата с климатичните промени, включително и на събития на ООН.

Малко след началото на войната в Ивицата Газа Тунберг се обяви за срещу войната и насилието в анклава. Тя се включи и в пропалестински шествия в различни страни и на няколко пъти беше задържана от полицията.

Войната в Близкия Изток започна, след като на 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Хамас е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и други западни страни.

Израел отговори на атаката с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, където управлява Хамас. До момента офанзивата на Израел е отнела живота на над 42 хиляди души, предимно цивилни, и според правозащитни организации е предизвикала хуманитарна криза.

Вижте също „Посланик на добра воля“. Децата, които влязоха в световната политика

В своя публикация от 9 октомври 2024 г., Флагман излиза със следното заглавие "Грета Тунберг и Костадин Костадинов изчистиха противоречията и са вече съюзници". В нея се споменава участието на Тунберг в пропалестински протест в Берлин, в същия ден, в който Костадинов и "Възраждане" обявиха акцията си "Дайте шанс на мира"

"Възраждане" се определя като "единствената патриотична партия в България". Лидерът ѝ Костадинов и депутати от движението често заемат проруски позиции, особено по отношение на Русия срещу Украйна.

През годините партията се е обявявала и срещу кампанията за ваксинация срещу COVID-19, приемането на еврото в България, оръжейната помощ за Украйна, ЛГБТ хората в страната, както и срещу финансираните от чуждестранни организации и правителства медии и неправителствени организации в България.

В рамките на настоящата предизборна кампания "Възраждане" многократно зае позиция срещу членството на България в Европейския съюз и НАТО.

Вижте също "Гонение на учители". Как "Възраждане" нападна предизборно елитна гимназия