Когато стените говорят

Сградата на германския Райхстаг е покрита с посланията на войниците от Червената армия, след като превзема Берлин през 1945 г., в края на Втората световна война.

Повечето от надписите са направени с тебешир и въглен. Най-често войниците са пишели своите имена или тези на другари, а понякога и родните им места. Но някои са оставяли и заплахи. Като тази: "Ханс и Фриц, никога няма да забравите това. Ако е необходимо, ще дойдем отново."

Повечето от надписите са запазени, макар че най-неприличните послания - някои от тях са били свързани с брутално насилие - са премахнати.

Пред Райхстага е оставено и съобщение от верни поддръжници на нацисткия режим. Призивът е берлинчани да се бият с Червената армия, защото изборът е "Победа или Сибир".

Графитите на тема политика вероятно са стари колкото самата цивилизация. Тази карикатура на римски политик в руините на Помпей е сред живите и често хапливи рисунки по стените на обречения град. Помпей (днешна Италия) е погребан през 79 г. след Христа след унищожителното изригване на вулкана Везувий. 

Образ на разярен гладиатор е издълбан на стена в Помпей. Популярният речник "Мериъм-Уебстър" определя графитите като "обикновено неразрешено писане или рисуване върху  стени и други повърхности в обществена среда.

През 1870 г. журналистът Хенри Мортън Стенли издълбава своето име и това на вестника, в който работи, в руините на Персеполис, днешен Иран. Година по-късно уелсецът открива мисионера Дейвид Ливингстън в африканската джунгла.

Послание върху фасадата на бившата централа на Гестапо - тайната  полиция на нацистите, във френската столица Париж. Оставено е от боец на Съпротивата срещу Нацистка Германия. Бележката изглежда съдържа думите: "Не спя. Мисля за родителите си и за моята скъпа Луиза".

Графити на стена в Техеран, Иран, от 1979 г. Рисунката изобразява иранския шах (вляво) и молла - мюсюлмански висш религиозен водач. Две седмици, след като е направена тази снимка, аятолах Рухола Хомейни се завръща в Иран от изгнание във Франция, за да наложи твърдо ислямистко управление в страната, което продължава и до днес.

Кукли на съветски войници, поставени на планински път след нахлуването на СССР в Афганистан през 1979 г. Надписът гласи: "Сестрите на Шахр-е Нау" - квартал в Кабул - "плачат, а сестрите на комунистите си вадят очите".

Мъж тича по улица в Сараево, Босна, която често е обстрелвана от снайперисти, през 1993 г. На стената пише "Добре дошли в ада". Повече от 5000 цивилни граждани са убити по време на близо четиригодишната обсада на града от босненските сръбски сили, които държат хълмовете около Сараево. Войната в Босна и Херцеговина - остър междуетнически конфликт, част от разпадането на бивша Югославия, продължава от началото на 1992 до края на 1995 г.

Двама жители на Чечня отговарят на въпрос на преброителка пред надупчената си от куршуми порта през 2002 г. На портата, която вероятно датира от чеченските войни през 90-те години на ХХ век, пише: "Тук живеят мирни хора. Проверено за безопасност."

Графит близо до Исламабад, Пакистан, през 2003 г., скоро след като американският президент Джордж Буш обявява офанзивата в Ирак. На стената пише "Буш е куче".

Фасада на къща в Тикрит, Ирак, покрита с графит през 2003 г. по време на американската офанзива. Посланието е обидно за американските войници. В иракския град е роден бившият диктатор Саддам Хюсеин, свален от власт след края на кратката война през същата година, започната от САЩ и Великобритания, подкрепени от страни като Австралия, Полша, Дания, Испания.

Бивш холандски миротворец посещава старата си база край Сребреница, Босна и Херцеговина,  през 2007 г. Ръчно нарисуваният календар отбелязва дати от 1994-95 г.
Около 8000 мюсюлмански мъже и момчета са убити в града и околностите му през юли 1995 г., след като нидерландските защитни войски на Организацията на обединените нации (ООН) не успяват да предотвратят превземането на Сребреница от силите на босненските сърби.

Грузински войник чете послание, оставено от руски войници в база в Сенаки след руско-грузинската война през 2008 г. Базата е разрушена от руските войски, които унищожават танкове и хеликоптери, преди да се изтеглят.

Рисунки, оставени от бойци на талибаните в комплекс в афганистанската провинция Хелманд през 2010 г. Войната в Афганистан, водена от западни сили начело със САЩ срещу режима на талибаните, продължава от 2001 г. - след атентата атака в Ню Йорк срещу Световния търговски център, до 2021 г. 

Надписът гласи: "Дори и в клетка, папагалът може да се наслаждава на зеленината. Дори и в затвора, човек може да се наслаждава на това, че е в родината си."

В същия комплекс в Хелманд американските морски пехотинци украсяват стените със свои произведения на изкуството, след като превземат базата през 2010 г. Рисунка на морски пехотинци, които издигат знамето на САЩ в комплекса. Текстът гласи: "Малцина са достойните" - слоган на елитните американски сили, който означава, че малцина дръзват да влязат в морската пехота, а още по-малко успяват да станат част от нея.

Индийски полицай покрай графити в Кашмир. Надписите прокламират подкрепа за ислямски боец, убит от индийските сили за сигурност през юли 2016 г. Кашмир е спорен регион, който е основният източник на напрежение между Индия и Пакистан.

Рисунка на афганистански боец, който стреля с гранатомет по хеликоптер, заснета през 2016 г. в двореца Дарул Аман в Кабул.

Танк, изрисуван със спрей върху стените на двореца Дарил Аман, Кабул. Сградата днес е в последен етап на реставрация, след като десетилетия наред е била в руини. Не е ясно дали, подобно на Райхстага, реставрацията ще запази някои от графитите вътре.

Съветската армия е оставила писмен завет по стените на Райхстага в Берлин. В Сребреница дълго личат послания от войната по фасади. Морски пехотинци и талибани са шарили по стени. 22 примера за графити, които говорят за драматични исторически събития.