Голямата картина: Виж кой говори

Тази инсталация е разположена на площада пред катедралата "Св. София" в Киев. Тя е посветена на военните пленници от металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Преди година последните защитници от "Азовстал" се предадоха на руските войници. Много от тях са в плен и до днес.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Николай Денков и Мария Габриел може да са следващите премиери на България. Не едновременно, разбира се. Първо, за 9 месеца бившият министър на образованието от ПП, а след това бившата еврокомисарка от ГЕРБ за следващите 9. Симпатизантите и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ не са доволни от тази договорка. Анализатори обаче очакват такова правителство да помогне за влизането на България в Шенген и еврозоната. Какво да очакваме от кабинет на ПП-ДБ.

Срещу решение, взето по време на управлението на ГЕРБ - именно на тези, които искат пак да управляват, пък протестират жителите на Кресна. Поводът е първата копка на пътен възел, част от магистрала "Струма". Причината е спорът откъде да мине този път. Защо изплува той отново?

Първо бяха взаимните обвинения, после дойде конфликтът. Става дума за главния прокурор Иван Гешев и войната му с "политическата мафия". Това доведе до разкрития за механизмите на политическото влияние в съдебната власт. А Гешев пусна запис, в който се държи като "оперативен работник", а не като главен прокурор, какъвто е. Какви са трите извода от чутото?

Постоянно чуваме думи и изрази и си мислим, че знаем какво означават. Знаем със сигурност, че за десет години преди инвазията на Русия в Украйна "традиционните ценности" са стрували 20 млрд. рубли на руския бюджет. Какво обаче влага в тях Кремъл и какво разбира под "традиционни ценности"? Една кратка енциклопедия дава отговорите.

Възможно ли е опозицията в Турция да направи чудо в последния момент и Ердоган да загуби властта след 20 години начело на страната? Това ще стане ясно на балотажа на президентските избори в неделя. Тук са и отговорите на пет въпроса за решаващите избори.

Кой е "лоялният гражданин"

Това е едно от определенията, което Бойко Борисов използва за Алексей Петров. Той е бивш служител на 6-о главно управление на Държавна сигурност, а днес е преподавател в Пловдивския университет и УНСС. По пътя от едното до другото обаче има много детайли. В последните седмици той беше човекът, който препоръча на Гешев да се оттегли от поста главен прокурор. Кой е Алексей Петров?

Your browser doesn’t support HTML5

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева