Голямата картина: Те са си близки, а ние се будим в един и същи ден

Момчета с боядисани лица карат мотоциклет по време на честването на древния индийски празник "Холи" в Мумбай, Индия, 25 март 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Ясно е, че се задават нови парламентарни избори. Те ще бъдат шестите за последните три години. Как се стигна дотук и кое е най-важното, което трябва да знаете:

20 години НАТО. Напред към Шенген

На 29 март 2024 г. се навършиха 20 години, откакто България е член на НАТО. Това беше извоювано с усилията на много хора, но кои са пропуснатите ползи за България от членството ѝ в този съюз. Научете тук.

От 31 март пък в България и Румъния падат граничните проверки на въздушните и морските граници с останалите държави от Шенген. Ако се чудите какво се променя, не пропускайте този текст.

Путин и тероризмът

Вече четвърт век един човек използва тероризма, за да укрепи властта си. Това е президентът на Русия Владимир Путин. Откакто той е на власт, Русия е преживяла най-тежките атентати. Последният от тях беше преди дни близо до Москва и взе 140 жертви. Въпросът, който се задава и днес, е: ако самата Русия стои зад всичко това?

За атентата близо до Москва пое отговорност "Ислямска държава - Хорасан". Коя е тази групировка?

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова