Голямата картина: Тъмната страна, кой владее силата и къде водата не тече

Това е сцена от "Ла Томатина" - годишния фестивал за бой с домати в Бунол, близо до Валенсия, Испания, 28 август 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

За милиони това е остров на свободата, където могат да общуват далеч от наблюдението на авторитарните режими. За други обаче е остров за незаконните им дейности. Става дума за Телеграм - приложението, чийто създател беше арестуван във Франция. Ето какво трябва да знаете:

В България двама души водят война в най-стабилната партия след 1990. Първо Пеевски изключи депутати от парламентарната група, защото последваха волята на Доган. Сега Доган изключи Пеевски и неговите последователи от партията. Може ли войната в ДПС да изхвърли партията от избори за пръв път от създаването си.

Еврото трябва да стане официалната валута в България след малко повече от година или поне такъв е планът. Как се преминава от лев към евро, кога ще се случи и отговорите на още важни въпроси са тук.

Стотици хиляди хора пък живеят без нормален достъп до вода в България от 21 век. Те казват, че са "като в миналия век". Какво е да живееш без вода повече от 20 часа в денонощието?

"Човекът е такъв, какъвто е"

Той е щастлив човек със семейство и хубава работа. Българин е, но живее на 2 хиляди километра. Запознайте се с Никола, който напусна България, защото в нея ЛГБТ човекът никога не е цял.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева