Голямата картина: Смъртта можеше да почака

Хеликоптерът Ingenuity лети над Марс в недатирана илюстрация, предоставена от Jet Propulsion Laboratory в Пасадена, Калифорния и разпространена от Ройтерс на 25 януари 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Една майка е обвинена, че е убила бащата на двамата си внуци. Нейната собствена дъщеря и майка на децата е обвинена, че ѝ е помогнала. Друг мъж твърди, че той е баща на едното от децата. Става дума за убийството на 44-годишния Пейо Пеев, открит мъртъв до София. Ето какво знаем до момента за убийството.

Повече от 100 души са убити преди 55 години по време на потушаването на Пражката пролет в Чехословакия. В това потушаване участва и България. Трима, тогава около 20-годишни студенти в София, не са съгласни с всичко това. Те правят нещо, което им коства свободата. Двама от тях вече не са между живите. Третият все още е тук, за да разкаже историята.

Историята, която се преподава на учениците в България, създава "плодородна почва за пропагандата на Русия". На това мнение са и премиерът, и военният министър. Но не само те. Има най-малко пет проблема в материала, свързан с Русия, смятат експерти и изследователи. Ще се пренаписват ли учебниците по история?

Пет са и важните акценти, които стоят пред НАТО през 2024 г. Един от тях са шансовете на Украйна за членство. Досега САЩ са на позиция, че нападната от Русия страна не трябва да бъде твърде насърчавана за това. А на фона на конфликта в Ивицата Газа САЩ губят интерес към войната в Украйна. Разберете как политиката на САЩ към Израел подкопава западната подкрепа за Киев.

Междувременно равносметката след 110 дни война в Газа в числа сочи за десетки хиляди убити и ранени, предимно жени и деца. Данните обаче идват от контролираните от Хамас власти в Газа. Може ли тогава да вярваме на числата за жертвите? Южна Африка пък съди Израел за геноцид в Газа. Съдът на ООН не постанови Тел Авив да прекрати огъня, но да предотврати актове на геноцид. Делото продължава. А тук е важното за него, събрано на едно място.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева