Голямата картина: Шенген се отваря, а някой оплита конците

Работник стои до кола, заседнала в разбит път след земетресение в префектура Ишикава, Япония, 3 януари 2024 г. Към 5 януари беше съобщено, че жертвите след труса от 7,6 по Рихтер в Япония на 1 януари, са повече от 90 и броят им не спира да расте. Стотици са и разрушените сгради.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Само допреди няколко дни изглеждаше почти сигурно, че председателският пост в ДПС е запазен за Делян Пеевски. Ахмед Доган обаче реши друго. Тази седмица почетният председател на ДПС "спря полета" на Пеевски, като съобщи, че партията ще се управлява от Пеевски и Джевдет Чакъров като съпредседатели на движението. "Оплете ли конците" Доган и защо не даде ДПС само на Пеевски?

Сигурно е. България най-после влиза в Шенген след 12 години чакане. След март 2024 г. България и Румъния ще бъдат част от Шенгенското пространство по въздух и по вода. Не е ясно кога ще бъдат отворени и сухопътните граници, но вече сме с единия крак в "семейството" на Шенген. Какво на практика означава това?

Кое е новото семейство на Румен Радев? Българският президент постави подписа си под новогодишна декларация заедно с президентите на Сърбия и Унгария. Знак на близост с европейските консерватори, залитане към Русия или просто съвпадение на политики? Какво ги свързва?

Кога ще свърши войната в Украйна? Дори Путин не знае отговора на този въпрос. Специалистите и военните експерти също не го харесват. Тук направихме нещо почти забранено – рискувахме с прогнози, извлечени от факти и намеци на експерти. Вижте как да разберете какво ще става на фронта в Украйна?

Какво става с руснаците, бягащи от войната и репресиите в Русия? Те рядко намират убежище в България. Какво ги чака, когато трябва да се върнат в Русия? Не пропускайте техните истории.

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова