Голямата картина: Руски закон влезе в България, а Украйна влезе в Русия

Отборът на Франция по синхронно плуване по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Французойките носеха плувни шапки с напечатани лица, наподобяващи маски.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Президентът посочи нов служебен премиер. Това е зам.-шефката на Сметната палата. Защо Борисов и Пеевски могат да са доволни от избора на Горица Грънчарова-Кожарева?

Има ли ЛГБТ пропaганда в българското образование? Краткият отговор е "не". Това обаче не попречи на депутатите да вземат набързо решение и да я забранят с огромно мнозинство. Ето какво трябва да знаете:

И докато след приемането на анти-ЛГБТ закона България вече вижда Русия и Унгария в огледалото, Унгария даде лесен достъп на руснаци до Европейския съюз. Какво ще прави Брюксел след тези действия на Орбан?

Русия пусна от затворите си 16 политически затворници. Те са водещи фигури на руската опозиция, правозащитници, журналисти. В замяна Москва си върна осем души. Сред тях са убиец, измамник, шпиони. Кои са те?

Войната в Украйна вече е в нова фаза, след като украинските сили влязоха в руската Курска област. Оттогава Путин не е отправял обичайните си заплахи. Научете как Украйна навлезе в Русия.

В САЩ само за няколко седмици Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара и на негово място застана вицепрезидентката му Камала Харис. За вицепрезидент пък тя издигна учител, ветеран и губернатор на Минесота.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева