Голямата картина: Военни стават попове, Хекимян става политик

Бежанци от Нагорни Карабах до кола с багаж при пристигането им в граничното село Корнидзор, Армения, 26 септември 2023 г. На 28 септември беше съобщено, че Нагорни Карабах ще спре да съществува до края на годината. Над половината от местното население вече е изселено в Армения.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Руската църква в София остава заключена, след като ДАНС екстрадира архимандрит Васиан и още няколко свещеници заради подозрения в шпионаж. Вторият изгонен свещеник е бивш военен и секретчик. Кой е Яухен Павялчук? Остава въпросът как руската църква е станала руска. Това е стара история, но новост са документите, които показват как представители на руската легация през 19 век са се самонастанили в парцела, в който днес се намира руската църква. Разгледайте документите и вижте специалното издание на Студио България, посветено на този ключов въпрос.

Една тайна се отключи преди дни. Тази за кандидата на ГЕРБ за кмет на София. Това е журналистът Антон Хекимян, който напусна поста си като директор на новините в бТВ два дни преди да бъде представен като кандидат за кмет на София от ГЕРБ. Кой е Антон Хекимян? Още преди това да стане ясно, Вили Лилков – кандидат за кмет на София, издигнат от коалиция "Синя София", се обяви за алтернатива и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ. А кой е той? По-рано ви разказахме кои са Ваня Григорова и Васил Терзиев – кандидатите за кмет на София съответно на БСП и "Левицата", и на ПП-ДБ и "Спаси София".

Има ли алтернатива за българското здравеопазване? Правителството си има програма, но никой не се интересува от нея. За нея не се говори и не се пише. Красен Станчев я изучи и откри проблем в темата "здравеопазване". Вижте как.

На южния фронт нещо ново

Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив на юг, към Крим. За това не се тръби в новините, не се коментира от политиците. Защо? Научете тук. В същото време "безкрайна пробивна мощ" под формата на 120 мм снаряди с обеднен уран, които украинските сили да изстрелват от американските танкове Abrams, пътуват към Украйна. Производството им започва през 70-те години. Създадени са, за да пробиват бронята на танковете. С тях разполагат много държави, включително Русия. Какво представляват тези оръжия?

Къде е Бхарат?

Според конституцията на Индия, страната има две официални имена – Индия и Бхарат. Като Индия е известна по целия свят. Но сега националистическото правителство иска да остави само едното. За едни това е отхвърляне на колониалното минало, а за други - опит за изкривяване на историята. Ще наричаме ли Индия Бхарат и какво означава това?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова