Голямата картина: Партии се цепят, а "марионетки" стават "звезди"

Лидерът на дясната националистическа партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж яде сладолед в деня изборите във Великобритания, 4 юли 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Избори, разцепление, нови "звезди" и "стари муцуни". Така можем да обобщим последните няколко дни. Една от новите партии в парламента – "Величие" се разцепи. Доста по-старата партия ДПС обаче също се озова на пътя на разделението. Ако сте се объркали какво се случва там, вижте:

Сътресенията в ДПС и "Величие" се случват на фона на проваления опит за съставяне на кабинет на ГЕРБ. Партията получи общо седем пъти тази възможност от 2021 г. насам, но не управлява. Защо? Не иска или не може?

Междувременно България вече не е най-бедната държава в Европейския съюз. Показва го последният доклад на Евростат. Дали ние забогатяхме, или някой друг обедня? Научете тук.

Как се обърнаха нещата

Лейбъристите спечелиха изборите във Великобритания. Това се случва след 14 години управление на Консервативната партия и един Брекзит. Кой е новият премиер Киър Стармър и как той и лейбъристите ще управляват Обединеното кралство? Събрахме най-важните въпроси и техните отговори.

Франция също ще има нов премиер. След категоричната победа на крайнодясната партия "Национален сбор" на изборите има голяма вероятност той да е и най-младият в историята на страната. Наричат го "марионетката на Льо Пен", но той е голямата звезда на френската политика. Кой е Жордан Бардела?

"С Божията подкрепа"

От една седмица България има нов духовен глава. Русофил и защитник на Кремъл. Вижте кой е Даниил - новият патриарх на България.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова