Голямата картина: Някой върти волана към Москва, а ние обсъждаме халите

Думите "отмъщение" и "омраза" са татуирани върху ръцете на Роман, 38-годишен командир на взвод в украинската 58-а моторизирана бригада. Снимката е направена на фона на атаката на Русия срещу Украйна в района на Донецк, 18 април 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Управлява служебно правителство. По правило то трябва да организира изборите. То обаче се занимава с резки завои в позицията на България за геноцида в Сребреница. И то такива завои, които обслужват Сърбия и Русия.

И парламентарните и европейските избори идват. Победители и победени ще има.

Какъв искате да бъде вашият премиер? Този въпрос е на билборд с лицата на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Билбордът обаче постави повече от един въпрос. Пак Пеевски е с хората само от плакат на стената въпреки слогана на кампанията на ДПС - "Заедно с хората". Какво иска Пеевски от тези избори?

Той е натовски генерал, но когато НАТО е в София, той е в Будапеща при Орбан и отправя послания, които са противоположни на позицията на повечето страни членки на НАТО. Как Румен Радев се опитва да стане българския Виктор Орбан. И как междувременно други членки на НАТО дават милиарди евро помощ на Украйна.

Париж и Виена в София

Те са открити през 1911. И са "европейските кавички", в които е поставена джамията в центъра на София. Става дума за Централните софийски хали, в които днес отвори "Кауфланд". Ето и тяхната история в снимки.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева