Голямата картина: Арестува МВР, мафията си краде, дипломите са менте

Мръсен сняг се сипе от транспортната лента на камион в мразовит ден в Москва. Спаската кула на Кремъл е на заден план. Москва, Русия, 7 декември 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Да се разхождаш вечер по софийските улици не е много добра идея. Показва го един уличен арест, в който са замесени марихуана, хулиганство, побой, ухапване на полицай. Марихуаната обаче не е намерена. Какви проблеми на МВР "лъснаха" от тази история?

Какви са проблемите на най-голямата батерия в цяла Югоизточна Европа? Първият и най-главен е, че не работи. Кой печели от това? Какво е ПАВЕЦ "Чаира" и къде е "топлата връзка" с Ахмед Доган и Христо Ковачки? Отговорите са тук.

Спомняте ли си пиесата "Доктор" на Бранислав Нушич, в която става дума за една фалшива диплома? Сега пиесата пренаписват в Югозападния университет в Благоевград, където оценки се пишат без изпит, фалшифицират се подписи, дават се дипломи без необходимия брой изпити. И това са само част от нарушенията. Какво разкрива един бивш преподавател в този университет?

Къде е по-лошо от улицата, университета, затвора и по-страшно от смъртта? В психиатрия в България. Така се оказва, когато видим броя на смъртните случаи в тези институции и какво показват международните доклади за тях от десетилетия. Какво се случва в държавните психиатрии в България?

Нещо ключово се е случвало в комунистическа България, което има своя отзвук днес. Тогава страната се е казвала НРБ (Народна Република България) и е обучавала стотици палестински бойци, за да се бият срещу Израел. Давала им е и огромно количество оръжие. 30 години по-късно някои от обучаваните в България мъже участват във властта на Палестинската автономия. Не пропускайте тази история.

Русия забранява

Русия въведе забрана, с която застраши правата на хората от ЛГБТ общността, но и правата на всички, които ги подкрепят. Започнаха полицейски акции и затваряне на клубове и организации. Какво знаем досега?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова