Голямата картина: Кораби летят, здравите сили в БФС си стоят

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун присъства на банкет за отпразнуване на изстрелването на разузнавателен сателит. Tази снимка e публикувана от Корейската централна новинарска агенция на 24 ноември 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Мистерия с кораби в Черно море. Един кораб, който според геолокацията за проследяване трябваше да се намира до Крим, се сблъска с кораб до Шабла. Как е възможно това? Между двете точки има над 240 морски мили. Има ли руска намеса? И каква опасност крие това?

Украинските морски пехотинци са успели да се закрепят на левия бряг на Днепър и създават плацдарм за настъпление към Крим. Какво означава това за хода на войната на Русия срещу Украйна?

Изкуствен интелект

Главният изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам Олтман беше уволнен и назначен обратно на поста си. Това се случи за по-малко от една седмица. Събитията предизвикаха турбуленция не само вътре в компанията, а в целия технологичен свят. Защо се случи всичко това? Не пропускайте странната история със Сам Олтман?

Странно или ясно е новото ляво в България? "Няма как да има ляво без нас. Аз и към момента съм фигурата, която на столично ниво обединява левите формации" са думи на Ваня Григорова, която постигна голям успех на последните избори и за малко не стана кмет на София. Идва ли ново ляво с Ваня Григорова? Научете тук.

Един бунт изправи на нокти столицата по време на мач. Последствията от него все още отекват в държавата. Оказва се, че МВР или има ясновидски способности, или много добре си е давало сметка какво може да се случи, ако мачът между България и Унгария се играе в столицата. За да се ориентирате по-лесно в случилото се и последствията от него:

Отделете си по-малко от час, за да гледате Студио България с Генка Шикерова, в което обясняваме какви зависимости има в БФС.

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова