Голямата картина: Миналото пак застана на пътя на бъдещето

Сър Елтън Джон на последния си концерт в родната Великобритания. Той закри легендарния фестивал Гластънбъри. 76-годишният музикант се сбогува с публиката с прощално турне, което ще завърши на 8 юли в Стокхолм, Швеция.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

София вече има своя първи кандидат за кмет. Mного хора го харесват и изтъкват качествата му на предприемач и усилията му да създава млади и образовани специaлисти. Научете кой е Васил Терзиев. Други се възмущават от това, че негови роднини са били част от Държавна сигурност. Той осъди репресиите на комунистическия режим. Ето какво още може да направи, пише Диана Иванова.

Друг млад предприемач, само че в Русия, започва да говори публично за киберпрестъпленията, където границите между престъпниците и службите за сигурност са силно размити. Въпреки че първо е забелязан от Кремъл и дори е награден от Путин, сега той е в затвора и е обвинен в държавна измяна. Кой е Иля Сачков?

Бунтът на Евгений Пригожин приключи за 24 часа. Как можеше основателят на "Вагнер" да стигне и до Москва, пише Стефан Попов. Пригожин обаче стигна до Беларус след сделка с Кремъл. Но ето защо може би най-сигурното място за него е Африка.

Войниците от друго военно формирование, което се бие за Русия в Южна Украйна, с удоволствие публикуват снимки в социалните мрежи. По тези снимки може да се разбере не само къде се намират, а и с каква военна техника разполагат. Научете как се случва това.

Привърженици на "Възраждане" пък се появиха за пореден път на видеа в социалните мрежи. Те нападат, крещят и хвърлят предмети срещу хора, тръгнали на кино. Лидерът на партията им призовава към насилие в социалните мрежи. Потърпевшите се питат докъде трябва да се стигне, за да направи държавата нещо.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева