Голямата картина: Колко Русия има в България

Метална ограда беше издигната около Паметника на Съветската армия в петък, на 25 август. Това е, защото паметникът е опасен за минаващите покрай него. 69 години след построяването на пропагандния монумент процедурата по преместването му е в ход.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Един самолет се разби по маршрута Москва-Петербург. Той беше на Евгений Пригожин. Той се биеше с частната си армия на страната на Русия в Украйна. Преди два месеца направи въоръжен бунт и стигна на 200 километра от Москва, защото не беше съгласен с военното ръководство на Русия. А Путин го нарече предател. Сега в самолетна катастрофа загиват 10 души, а името "Евгений Пригожин" е в списъка с пътниците. Историята му обаче е по-дълга. Ето кой е той.

Русия искаше да демонстрира сила и да стане първа страна в света, кацнала на южния полюс на Луната. Индия обаче я изпревари. А това, което получи Русия след провалената си мисия, бяха подигравки. Колко струва провалът на мисията и какво означава този неуспех за Москва? Отговорите са тук.

Москва не успя да стъпи пак на Луната, но е стъпила здраво на българска земя. По-точно на 300 дка на 30 км от Варна на един от най-красивите плажове по Черноморието. Разберете как Русия си купи част от България.

Радев говори по поръчка на Москва и с лоялност към Кремъл, това казват експерти, след като президентът успя да отправи 30 обвинения за 11 минути към правителството на Николай Денков от Шипка. Едно от тях беше, че правителството овладява "МВР и службите". То пък дойде, защото правителството иска да смени главния секретар, а президентът - не. Защо фигурата на главния секретар на МВР скара кабинета и президента?

Някои от тях са бивши служители на МВР. После стават застрахователи, които всъщност се занимават с наркотрафик, пране на пари, рекет, убийства. Припомняме ви какъв беше светът на мутрите.

Дамата на българския шахмат

На 20 години и с много титли по пътя дотук Нюргюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат. България посрещна новината с много гордост и радост. Обаче възникнаха и въпроси. Защо Салимова е сама, без щаб, в Баку? И защо държавата не дава пари за шахмата? Научете отговорите на тези въпроси.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева