Голямата картина: Когато тайните изпълзят от чантата

Гмуркач, облечен като Дядо Коледа, плува с риби в аквариума Sea Life Bangkok Ocean World в Банкок, Тайланд, 19 декември 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Васил Божков проговори. Под домашен арест, тъй като е обвинен. Спусъкът натисна решението на прокуратурата да прекрати разследване за изнудването му от страна Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Обект на атаките на Божков обаче се оказа най-вече Делян Пеевски. "Той е най-хлъзгавият и най-трудният член на мафията. Къде фигурира Пеевски? Той един подпис не е поставил. Но де факто ръката му е навсякъде", казва той. Какви тайни изпълзяха от чантата на Васил Божков? Не пропускайте това интервю на Генка Шикерова.

Ръката на Пеевски се простира и върху промените в Конституцията, които управляващото мнозинство в страната изготви и прие през последните 6 месеца. За тях се говори от години. Какви точно са те?

Схема със злоупотреби в Пловдив. В нея са замесени Костадин Димитров, който скоро стана кмет на града, един районен кмет, имот и уволнения след местните избори. За какво става въпрос?

30 дeкара с перфектна локация в столичния район "Изгрев". Там в момента се намира единственото държавно киностудио "Орфей". Но докога ще е така, след като "парцелът под моста" е хванал окото на инвеститори и на него се гледа не като на културна ценност, а като на пречка за изграждане на нов комплекс в района?

И едно парче земя с паметник в центъра на София. Сагата с Паметника на Съветската армия продължава. Във вторник демонтажът беше прекратен и то точно след като беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника. Трябваше ли наистина да го режат? Дали с ъглошлайф? Въпросите са много. Отговорите са тук.

Една малка стъпка за ЛГБТ към благословията

Нещо историческо се случи през тази седмица. И то е решението на Ватикана римокатолическите свещеници да могат да дават благословия на еднополови двойки. То идва и в обрат на позицията на църквата отпреди две години, когато папата каза, че даването на благословия за еднополови двойки е невъзможно, защото Бог "не може да благославя греха". Какво променя църквата и защо е важно?

Светли празници!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова