Голямата картина: Кога падат маските

Маскиран човек участва в шествие по случай Международния ден на коренното население в света в Мексико Сити, Мексико, 9 август 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!


Бита до смърт, в безпомощно състояние, с прерязани сухожилия на ръката. Това са само част от случаите на насилие над жени, които станаха публични след протестите в цяла България след случая "Дебора". Зачестяват ли случаите на домашно насилие? Винаги ги е имало, но сега обществото проявява нетърпимост към тях. Физическите травми се лекуват в болница, но поправянето на психиката след преживяното насилие се оказва по-сложно. Ето как жертвите получават психологическа помощ. Извършителите също имат нужда от помощ. Разберете има ли я в България и как се прилага тя.

Междувременно депутатите вкараха в закона за домашното насилие не само съпрузите, а и интимната връзка. Сложиха ѝ и определение. Трудно. Докато обсъждаха извънредно тези промени, депутатът от ГЕРБ, бивш председател на парламента, бивш министър на културата и бивш общински съветник Вежди Рашидов пък обиди жертвите на насилие. После се извини. Последваха и оставки. Всъщност обаче той вижда в закона срещу домашното насилие средство за "омърсяване".

В България в парламента Костадин Костадинов гласува с БСП по поправките в закона за домашното насилие. С "Левицата" пък пази съветския паметник в центъра на София. В Германия обаче си има нови приятели и това е крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Какво събра "Възраждане" и AfD?

По предложение на "Възраждане" и с голямо мнозинство парламентът прие да се създаде регистър за случаите на педофилия. Педофил обаче не е равносилно на извършител на сексуални престъпления спрямо деца. Но поправките в закона не правят това разграничение. А въпросният регистър води след себе си много абсурди.

Войните на Русия

Тази седмица се навършиха 15 години от началото на войната в Грузия, която продължи по-малко от 10 дни. Стотици хора загинаха, хиляди бяха разселени. Южна Осетия и Абхазия станаха независими, но Русия и до днес разполага войски там.

Днес Украйна устоява на руската инвазия вече повече от 17 месеца. Тя започна контраофанзивата си, но не напредва бързо. Причината за това са мините, поставени от руските сили. Ето как беше забавена украинската офанзива.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева