Голямата картина: Лъжата, която превзе изборите, и един "троянски кон"

Жена преминава на кон реката по време на Панаира на конете в Апълби. 6 юни 2024 г. Панаирът на конете е ежегодно събиране на туристи и пътешественици в град Апълби, Англия.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

На 9 юни гласуваме за български и за европейски парламент. Ето най-важното, което трябва да знаете, преди да дадете своя глас:

Припомнете си:

А коя е най-голямата лъжа, която превзе кампанията? Тази за изпращането на български войници в Украйна. Изрича я президентът Румен Радев. Тя пълзи и от изказванията на други български политици. Вижте кой и защо разпространява тази дезинформация.

Един "троянски кон" се е настанил в Европейския съюз и в НАТО. Става дума за Унгария в лицето на Виктор Орбан, който приближава страната си все повече до Русия и Путин. И пречи при взимането на важни решения от двете организации. Всички страни са наясно, но засега нито една мярка не се оказва ефективна. Докога това ще продължава и какво могат да предприемат те? Научете тук.

Ако стените можеха да говорят…

Всъщност могат. Говорят стените на Райхстага в Берлин, по които Съветската армия е оставила писмен завет. Говорят и фасадите в Сребреница. Вижте 22 примера за графити, които не мълчат за драматични исторически събития.

И вие имате глас. Дайте го! Изборите могат да променят много неща.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова