Голямата картина: Генерал, санкциониран и почти полковник влизат в един парламент

Британският министър-председател Риши Сунак и премиерката на Италия Джорджия Мелони в първия ден от срещата на върха на Г-7, в курорта Борго Егнация, Италия, 13 юни 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Над 4 милиона българи не са гласували на изборите на 9 юни. Това означава, че един депутат представлява много по-малко хора в Народното събрание. Освен това има партии, които губят от ниската избирателна активност, но има такива, които печелят. Ето как:

Много хора се оказаха изненадани от това, че в парламента ще има и седма партия. Изненадаха се и коя е тя. Нейните лица са създателят на един исторически атракцион, в който няма нищо историческо, и един полковник, който не е полковник. Партията е "Величие". Ако и вие сте изненадани, този текст е за вас.

Това се случи след шестите избори за български парламент за три години. През това време се появяваха и други партии, които казваха, че ще се борят със статуквото, но изчезваха, както се и появяваха. Какво разбрахме за три години непрекъснати избори.

В Европа крайната десница също обещава да се бори със статуквото. За първи път в Европейския парламент ще има толкова много представители на евроскептични или ксенофобски движения. Те обаче имат и големи различия помежду си. Ще им стигнат ли силите, за да получат власт в Европа.

TikTok и YouTube в парламента

Вече може и да не те дават по телевизията, но да си спечелил доверието на хората дотолкова, че да те вкарат в парламента. Как социалните медии променят играта, можете да гледате тук. А може и да слушате в Spotify или YouTube Music, докато пътувате.

България не участва на Европейското първенство по футбол в Германия, което започна в петък, но можете да викате за някой от 24-те отбора, които ще се борят за купата.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева