Голямата картина: Думите летят като куршуми, корупцията си расте

Марки, вокалист на аржентинската рок група Terapia, мие огромен макет на зъби, използван в последното видео на групата. Буенос Айрес, Аржентина, 23 май 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Корупцията в България е достигнала нов връх. Няма осъдени по знакови случаи. Тя е един от най-големите проблеми на българите според редица проучвания. Но тази тема почти отсъства в предизборната кампания. Ще има ли истинска борба с корупцията след изборите на 9 юни, или всичко ще си продължи както досега? Научете тук.

На 9 юни са и изборите за Европейски парламент. Опасенията, че проруските сили в Брюксел ще се увеличат след тях са напълно основателни. Колко проруски депутати ще изпрати България в Европейския парламент? Петър Волгин и кои още може да са те?

Волгин - кандидат за евродепутат от партия „Възраждане“, открито обвинява "евроатлантиците" и "либералите" за покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май. В този тон се изказаха Румен Радев, Иван Гешев и други български политици. Вижте как "либералите" в България бяха обвинени за куршумите срещу премиера на Словакия?

Без куршуми, но в катастрофа с хеликоптер, загина човекът, смятан за най-вероятния следващ върховен лидер на Иран. Наричаха го "Касапинът от Техеран". Кой беше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република? И как близки на екзекутирани в Иран приемат смъртта му? Не пропускайте тези истории.

Студентски живот

Ако сте живели в студентско общежитие в България, сигурно сте добре запознати с факта, че условията на живот там може да са лоши, но и не се подобряват с годините. Защо е така? И кой печели от държавните пари за студентските общежития? Отговорите са тук.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова