Голямата картина: Четири протеста, две ДПС и грешка 403

Кадър от протеста срещу анти-ЛГБТ закона, София, 15 август 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Четири протеста се проведоха след като депутатите приеха закона, с който се забранява "пропагандата" на ЛГБТ в училищата. Три от тях бяха срещу закона и един в подкрепа на закона. Темата е остра, провокира много спорове, но тя е началото на нещо много по-голямо, което може да постави под въпрос европейската идентичност на България. Има няколко неща, които трябва да прочетете:

Седмите избори от 2021 г. насам идват през октомври. А България изчезва на политическата карта. Огромна заслуга за това има един човек, когото всички добре познават – Делян Пеевски. Ето най-важното, което се върти около него през последните дни:

"Shukar nevimata"

Знаете ли, че преводачът на Гугъл научи "романи" и вече може да превежда от ромски? Този език произлиза от санскрит, майчин е на 12 млн. души в Европа. За кого е полезно това? Научете тук. Ако искате да разберете какво означава "Shukar nevimata", проверете в Гугъл преводача.

Как и защо Украйна влезе в Русия

Украйна навлезе в Русия и само за седмица завладя над 1000 кв. км. Никой не очакваше точно тази новина през август 2024 г., точно две години и половина след началото на руската агресия срещу Украйна. Как и защо - гледайте видеото.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова