Голямата картина: 3 прякора, 2 убийства и 1 епидемия

Участници в карнавала на площад Сан Марко във Венеция, Италия, 27 януари 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

"Тъмна институция", "мистър Кеш", "г-н Магнитски", "пътят на Копринката". Това са само част от репликите, които тази седмица си размениха президентът Румен Радев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Трудно се разбира какво искат да кажат. За какво е тази история? Имаме въпросите. Имаме и отговорите.

Убиха Мартин Божанов-Нотаруиса. Той всъщност не е нотаруис. Но е герой в разследване за корупционна схема в спецсъда, за когото има сведения, че е бил близък с Иван Гешев и Делян Пеевски. Кой е той?

Разговорите по телефона. Как сте със сметката? И трите мобилни оператора, които действат в България, обявиха, че повишават цените на месечните такси. За трета поредна година. По едно и също време. Има ли "индикации за картел"? Научете какво се знае до момента.

"Заразно зло"

До 2020 г. то трябваше да изчезне. Вместо това през 2024 г. има опасност от епидемия. Става дума за морбили – най-заразното заболяване. Единствената сигурна защита срещу него е ваксината. Тя е задължителна и безплатна. Защо тогава случаите на морбили растат?

Убийството на Пейо Пеев е друго зло, което повдигна други важни въпроси. А именно – за домашното насилие над мъже и за споделеното родителство. Какво още разкрива тази история? Прочетете анализа на Светла Енчева.

Избори

София избра Васил Терзиев за кмет на града преди три месеца. Може ли обаче да има нови избори за кмет на столицата? Този въпрос се появи в хода на делото, с което Ваня Григорова, която изгуби на втори тур, оспорва вота. Вижте какво знаем до момента.

Избори предстоят и в САЩ. Там последният опонент на Доналд Тръмп за вота на републиканците остана Ники Хейли. Коя е тя?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова