Една година "в ада". Как Израел си спомня за нападението на Хамас

Хората се прегръщат на мястото на музикалния фестивал Nova една година след атаката, при която стотици посетители бяха убити и отвлечени от Хамас, 7 октомври 2024.

6:29 сутринта. В толкова часа на 7 октомври миналата година започна нападението на Хамас срещу Израел. В понеделник, точно 12 месеца по-късно, в 6:29 часа започнаха и възпоменателните церемонии в памет на израелските жертви.

Те бяха открити с минута мълчание от президента на Израел Исаак Херцог в Кибуц Реим - мястото на музикалния фестивал Нова, атакуван от Хамас. Само там бяха убити най-малко 370 души, предимно млади хора, дошли за фестивала.

При атаката на палестинската групировка, обявена от САЩ и ЕС за терористична, този ден бяха убити общо 1200 души, сред които жени, деца и възрастни хора. Около 240 бяха отвлечени като заложници в Ивицата Газа. От тях към момента 101 остават в плен, като се смята, че част от тях са мъртви.

Жена минава край стена с портрети на жертвите на мястото на музикалния фестивал Нова в Израел, 7 октомври 2024 г.

Атаката на Хамас беше най-голямата и най-смъртоносната срещу Израел от десетилетия. Групировката изстреля хиляди ракети, а десетки нейни членове проникнаха през силно укрепената граница на няколко места по въздух, земя и море.

Израелци присъстват на бдение, за да отбележат една година от убийството и отвличането на стотици хора от Хамас от мястото на музикален фестивал в Южен Израел, 7 октомври 2024 г.

Израел отговори на нападението с пълномащабна военна офанзива в Газа, при която бяха убити десетки хиляди палестинци. Военните действия продължават.

Членове на Хамас пробиват израелската страна на граничната ограда между Израел и Газа на 7 октомври 2023 г.

Сега роднини и познати на жертвите в Кибуц Реим се събраха на възпоменателна церемония рано в понеделник. Там на 7 октомври миналата година се бяха събрали 3000 души - посетители на фестивал за електронна музика Нова. Те бяха нападнати от въоръжени членове на Хамас.

Видеа, разпространени в социалните мрежи, показаха как десетки посетители на фестивала бягат през поле, а около тях се чуват изстрели. Някои от хората успяват да се скрият, други са убити, докато бягат.

Видео от момента, в който израелката Ноа Аргамани е отвлечена от членове на Хамас с мотоциклет на музикален фестивал на 7 октомври 2023. Аргамани и трима други заложници бяха върнати в Израел през юни от израелските сили за сигурност.

По подобен начин членове на Хамас нахлуха и в множество селища в граничните региони до Ивицата Газа. В Кибуц Беери, например, повече от 120 души бяха убити.

Там в понеделник също се проведе възпоменателна церемония. На нея хората призоваваха за връщане на заложниците, които все още се държат от Хамас в Газа, предаде Агенция Франс Прес.

Момче и майка му палят свещи в бомбоубежище, в което бяха убити хора по време на атаката на Хамас от Газа на 7 октомври. Кадърът е от първата годишнина от нападението, близо до Кибуц Мефалсим в Южен Израел, 7 октомври 2024 г.

"7 октомври 2023 г. е ден, който трябва да остане в историята като позорен. Светът трябва да подкрепи Израел срещу неговите врагове за по-добро бъдеще за региона", каза президентът Херцорг.

Митинг с призиви за прекратяване на огъня е обявен и за Тел Авив. Там роднини на заложниците от месеци провеждат протести с искания израелското правителство да сключи примирие с Хамас, така че заложниците да бъдат върнати в Израел.

Част от хората обвиняват кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, че е допуснал такова огромно нарушаване на националната сигурност, и призовават за оставката му. Нетаняху обаче отрича да носи отговорност.

И в понеделник, една година след нападението си, Хамас изстреля ракети срещу Израел. Снимката показва спасители, които работят, след като една от ракетите е ударила Кфар Хабад близо до Тел Авив, 7 октомври 2024 г.

Бдение се проведе в Тел Авив още в неделя вечерта, когато приятели и роднини на жертвите при клането на танцовия фестивал Нова запалиха свещи в памет на жертвите.

Телата на хора лежат на улица, след като са били убити по време на масовото нападение на въоръжени членове на Хамас в Сдерот, Южен Израел, 7 октомври 2023 г.

Подобни бдения бяха организирани в неделя и в други градове по света. В Лондон хиляди се събраха в Хайд Парк, развявайки израелски знамена и плакати "Върнете ги у дома" с лицата на заложниците. Снимки на убитите на 7 октомври бяха показани на голям екран, а присъстващите запалиха свещи за тях.

Хора са се събрали на възпоменателна церемония в Лондон в неделя, 6 октомври 2024 г.

Манди Дамари, чиято дъщеря Емили е сред взетите за заложници от Хамас, каза пред събралите се хора в Лондон, че "измина една година и тя все още е в ада".

"Имам нужда да я прегърна отново, да я видя да се усмихва" каза тя.

Вижте също "Куршуми летяха в тила, краката, ръцете, гърба". Разказът на оцелял от нападнатия фестивал в Израел

Офанзивата на Израел в Газа си постави за цел именно връщането на заложниците и унищожението на Хамас. Тези цели обаче все още не са изпълнени.

По данни на властите в Ивицата, контролирана от Хамас, при пълномащабната израелска офанзива са били убити над 41 000 палестинци, повечето от които цивилни. В неделя в десетки градове по света се проведоха и пропалестински шествия с искания за спиране на огъня заради огромните палестински жертви.

Конфликтът през последните седмици се разрасна критично и обхвана и Ливан. След 7 октомври 2023 г. ливанската шиитска групировка Хизбула засили атаките си срещу Израел в солидарност с палестинците. Сега израелската армия уби лидера на Хизбула и навлезе на ливанска територия в сухопътна операция.

Вижте също Хизбула, Израел, Иран. Кой срещу кого и защо воюва