Главчев предпочита да не номинира нов български еврокомисар. Срокът обаче изтича на 30 август

Служебният премиер Димитър Главчев

Следващото правителство трябва да номинира новия български еврокомисар. Това каза в четвъртък служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

Той беше изслушан в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента във връзка с процедурата за изготвяне на предложения на кандидати за еврокомисар.

Както Свободна Европа писа, Европейската комисия (ЕК) вече очаква всяка от страните членки на Европейския съюз да представи номинации за бъдещ еврокомисар. Писмото за това е изпратено и до България, а крайният срок за обявяване на кандидатури е 30 август.

Вижте също Фон дер Лайен чака България да предложи еврокомисар. Защо Главчев и партиите мълчат

"Воден от разбирането, че остава съвсем малко живот на това правителство, смятам, освен ако нещо много не поискат от Европейската комисия, да не предприемаме действия в тази посока, за да може следващото правителство, в консултации с политическите сили, да направят тези номинации", каза в четвъртък Главчев.

Не е ясно обаче кога страната ще има следващо правителство. Първите два мандата за съставяне на редовен кабинет се провалиха, а мнозинството от формациите казаха, че не виждат възможност за правителство с третия.

ИТН получи последния трети мандат и сега води разговори за подкрепа с партиите. Евентуалните гласове "за" до момента са 48 от нужни 121, каза в четвъртък Станислав Балабанов от ИТН.

Ако и последният опит за правителство не бъде успешен, ще се стигне до нови избори, които ще се проведат най-рано в началото на октомври или значително след крайния срок за номиниране на еврокомисари.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява

По време на изслушването си Главчев потвърди още, че е получил писмо от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което се посочва, че България трябва да излъчи две номинации – на жена и мъж – за еврокомисар.

По думите на Главчев има и опция да се предложи сегашната еврокомисарка Илиана Иванова. Тогава ще е възможно само тя да е кандидатът. Тя беше предложение на ГЕРБ.

Преди това българска еврокомисарка беше Мария Габриел. Тя напусна Европейската комисия, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.

Впоследствие тя стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Николай Денков от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Вижте също Коя е Мария Габриел - еврокомисарката, която Борисов предложи за премиер