"Логично е". Главчев и Борисов защитиха назначенията на областни управители от ДПС

Служебният премиер Димитър Главчев чете от телефона си стари назначения на областни управители, направени от предишни служебни кабинети, 5 юли 2024 г.

Служебният премиер Димитър Главчев защити в петък решенията на кабинета си, с които през последните две седмици бяха назначени шестима нови областни управители, всичките - представители на ДПС. Той беше атакуван по темата от ПП-ДБ и "Възраждане" по време на петъчния парламентарен блицконтрол.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също защити рокадите, като каза, че е логично в райони на ДПС, да има техни областни управители.

Миналата седмица служебното правителство смени областните управители в Кърджали, Хасково и Търговище. В сряда последваха нови назначения на кадри на ДПС и областните управи на Разград, Шумен и Смолян.

Вижте също "Ново начало" или подмяна. Превзема ли Пеевски ДПС през главата на Доган

В петък Главчев първо беше разкритикуван от бившия икономически министър Богдан Богданов, сега депутат от ПП-ДБ. Той припомни, че кабинетът "Главчев" е направил смени и в държавни регулатори, за които по думите му има съмнения, че се дължат на вътрешен конфликт в ДПС.

Съпредседателят на движението Делян Пеевски предприе чистка в партията, покрай която бяха подменени и нейни представители в държавни органи. Кулминацията беше разцепването на парламентарната група на ДПС по време на гласуването за предложения от ГЕРБ кабинет в сряда.

В отговор на критиките Главчев прочете от мобилния си телефон от трибуната информация за смени в областните управи при предишни служебни правителства. Той обаче не отговори защо прави тези промени именно сега.

Затова съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов също излезе на трибуната да зададе този въпрос и да попита от каква банка с кадри Главчев избира новите си назначения.

"Надявам се, че ще има редовно правителство, но не изглежда реално. Кадровата банка е тази, с която разполагам. Назначенията са мои, с решения на Министерския съвет", каза служебният премиер.

Последва реплика от Атанасов, който отбеляза, че новите областни управители са все от ДПС, като в Кърджали дори е бил подменен кадър на ГЕРБ.

"На практика се оказва, че основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните кадри на ГЕРБ и ДПС", обобщи депутатът.

Вижте също Утвърдени партийни кадри и няколко дебютанти. Кой в ДПС тръгна срещу волята на Пеевски

"Всичко друго съм очаквал, само не и да бъда обвинен, че освобождавам кадри на ГЕРБ", отвърна Главчев, който е бивш депутат от ГЕРБ и беше номиниран от партията на Борисов.

В размяната на реплики се включи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който обвини Главчев, че защитава "частните интереси на Пеевски, който единственото, което може би мисли, е как да се евакуира в турското посолство".

Последваха гневни изказвания от Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС. Вторият нарече Костадинов "фюрерче", а лидерът на "Възраждане" му отвърна, че ДПС държи "една част от българския народ в тежко политическо робство".

"Логично е, когато се слагат областни управители - там, където си победил, да имаш областен управител. Затова ние ще направим всичко възможно в предстоящите избори, водейки много политическа, здрав битка с колегите от ДПС, да си върнем загубените избиратели в тези райони", коментира темата в кулоарите на парламента Борисов.

Междувременно в пленарната зала Главчев беше обект на критики от Атанасов и заради кадрови смени в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР).

"Няма нищо по-логично за мен служебно, надпартийно и безпристрастно правителство да придвижи смени на представители на службите, особено които са с изтекъл мандат, както и да вземе предвид ръководството на службите, да се съобрази с мотивите им за смяна на служители", каза служебният премиер по този повод.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява