Над четвърт милион лева. Гешев води дело за обезщетение срещу прокуратурата

Иван Гешев

Над 250 хиляди лева. Това е сумата, която бившият главен прокурор Иван Гешев претендира да му бъде изплатена от държавното обвинение като обезщетение за излизането му от съдебната система. Това става ясно от дело, заведено от него пред Софийския районен съд (СРС), съобщи правният сайт "Лекс" в четвъртък.

Претенцията на бившия главен прокурор се основава на текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда обезщетение за всеки съдия, прокурор или следовател с над 10 години стаж при напускане на системата. Размерът му е равен на броя, прослужени от магистрата години, като максимумът е 20 заплати. Именно толкова претендира и Гешев.

Вижте също Какво обещаха, а какво стана. Как статуквото в прокуратурата, ВСС и антикорупцията не помръдна

Случаят обаче е по-особен, тъй като бившият главен прокурор беше уволнен от поста за уронване на престижа на съдебната власт. Такова решение взе Пленумът на Висшия съдебен съвет през юни 2023 г., след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха подкрепата си за Гешев. Самият Гешев намекна, че за уволнението му са отговорно лично лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

По делото за обезщетението от над четвърт милион лева вече е назначена съдебно-счетоводна експертиза и е насрочено заседание на 27 ноември.

Основният въпрос, на който ще трябва да даде отговор съдът, е дали на Гешев се полага обезщетение при положение, че ВСС прие, че той е увредил престижа на съдебната власт с израза "политически боклук" по адрес на партиите, които искаха оставката му.

Съдебният съвет взе решение да предложи на президента Румен Радев да отстрани със свой указ Гешев на 12 юни 2023 г. Това стана факт три дни по-късно, а на 16 юни вече бившият главен прокурор подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. На 19 юни обаче Гешев внесе второ свое заявление, с което искаше да бъде освободен от съдебната система.

Същият ден Прокурорската колегия само прие за сведение оставката му. Това предизвика ново писмо от Гешев, с което той настоя заявлението му за напускане на системата да бъде подложено на гласуване. Това обаче така и не се случи, защото мнозинството в колегията зае позицията, че той е загубил статута си на магистрат с президентския указ за уволнението му и няма как след това да бъде гласувана и оставката му.

Вижте също Те си го избраха, те си го махнаха. Какво научихме от освобождаването на Гешев

Реакцията на Гешев беше да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Прокурорската колегия, с което беше прието за сведение заявлението му за освобождаване, както и това, с което беше отхвърлено искането му за гласуване.

Първата жалба беше оставена без разглеждане, а по втората ВАС потвърди тезата на членовете на колегията, че с уволнението си Гешев вече не е имал качеството на магистрат.

Междувременно, на 23 юни 2023 г., бившият главен прокурор е подал искане до прокуратурата да му бъде изплатено обезщетението, става ясно от определението на съда, с което е насрочено заседанието през ноември, пише "Лекс". Временният му наследник Борислав Сарафов е разпоредил на 10 юли 2023 г., че след уволнението на Гешев той няма право на обезщетение.

Така на 2 август същата година той подава искова молба в Софийския районен съд, с която претендира от прокуратурата общо 251 468 лева заедно с още 1374 лева заради забавянето. Гешев твърди, че с указа на президента е бил освободен само като главен прокурор, но не и като магистрат. В отговора си на исковата молба от държавното обвинение заявяват, че претенциите на Гешев са неоснователни.

В момента бившият главен прокурор оглавява политически проект "Граждански блок". Той се яви с него на последните парламентарни избори през юни, но спечели едва 3003 гласа или 0,14% подкрепа.

Вижте също "Не мога да кажа, че е феномен". Какво казва Гешев за Пеевски, КТБ и Борисов