Три минути: ГЕРБ и ПП-ДБ се карат за детски градини. Орбан иска България в Шенген. Защо младите не говорят по телефона

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен критикува унгарския премиер Виктор Орбан заради отказа да се обърне внимание на руската инвазия в Украйна в програмата на председателството на Съвета на ЕС от Будапеща.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Орбан, Украйна и Шенген за България
  • Доган, Ибрямов и протестите на ДПС
  • Младите и разговорите по телефона

Решението за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген да бъде одобрено до края на тази година. Това предложи премиерът на Унгария Виктор Орбан в сряда при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Орбан получи множество критики от европейските лидери, но най-сериозните бяха свързани с това, че той не обърна никакво внимание на инвазията на Русия в Украйна.

Унгария често е определяна за най-силния съюзник на режима на Влдимир Путин в рамките на ЕС. Самият Орбан често е възхваляван от бившия президент на САЩ и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп. Според нова книга Тръмп е провел седем разговора с Путин след края на мандата си.

ДПС, Пеевски и Доган

Арест на депутата Джейхан Ибрямов и други активисти на АПС доведоха до гладна стачка и протест, а за капак и Ахмед Доган се появи в центъра на София сред хората. На него той се извини публично за Делян Пеевски, когото нарече „политическо чудовище“.

Какви са съмненията около ареста на Ибрямов, защо излезе Доган на протест, какво се случи на площада и как се вписват последните събития в голямата картина около ДПС. Това коментираха журналистите Татяна Ваксберг и Борис Митов в Големият въпрос с Иван Бедров.

Ако не сте се абонирли за канала ни в YouTube, можете да поправите тази грешка веднага. Ако искате да слушате този епизод, можете да го направите в канала на предаването в Spotify.

От ДПС-Доган поискаха и от европейските институции да реагират срещу действията на Пеевски. Това обаче се случва, след като в продължение на години те се опитваха да омаловажат проблемите около санкционирания за корупция свой съпартиец.

Пръча, Семката, Широката, Дънката, Памперса. Зад тези прякори стоят конкретни имена, които организират гласове за определени партии. За кого работи контролираният вот? Не пропускайте този текст.

Вътрешният министър Атанас Илков и главният прокурор Борислав Сарафов се оплакаха от подадения ден по-рано сигнал от „Да, България“, който включваше списък на предполагаеми търговци на гласове. В списъците хем нямало достатъчно информация, хем обаче не били изненада за службите, които години наред не могат да се справят с проблема.

Столичната община и кампанията за изборите

Служители на две от общинските транспортни дружества в София излязоха на предупредителен протест пред Столичната община в сряда. Те настояват да се въведе система за плащане на бонуси със задна дата - от 1 октомври. Това се случва въпреки сериозното увеличаване на заплатите им по-рано през годината.

В същото време ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха нападки за нередности в столичните детски градини. Поводът е изказване от вторник на директорка на столична детска градина по време на предизборно събитие на ГЕРБ, в което тя твърди, че е "подложена на политически репресии" и че нейната детска градина не получава финансиране. Проблемите с детските градини белязаха почти всички години на управление на Йорданка Фандъкова.

Няколко препоръки

Изнасилвана е в продължение на 10 години от различни мъже без знанието ѝ. Жизел Пелико обаче няма от какво да се срамува. Тя прави точно обратното - прехвърля срама върху похитителите. С гордостта си и самообладанието си тя се превърна във феминистка икона във Франция. Не пропускайте тази история.

Едва 20% от жените в България между 50 и 69 години ходят на профилактичен преглед за рак на гърдата. За сравнение, в Дания този дял е 83%. Профилактиката е ключова, защото борбата срещу рака е най-успешна, когато се поведе навреме. Надежда Цекулова разказва.

Телефоните не слизат от ръката на младите, но те отказват да говорят по тях. Телефонната тревожност е реално състояние, което пречи на хората да се обаждат. Карина Дякова от Капитал дава няколко важни обяснения.

Човек на деня

Той е фотограф и артист. Използва изкуството, за да помага на маргинализираните хора. Мотивиран е да работи за по-здраво общество. Гео Калев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев