Още един руски генерал е уволнен след бунта на Пригожин

Генерал Владимир Селивьорстов

Още един руски генерал е уволнен след последното сътресение в армията, откакто основателят на наемническата групаировка "Вагнер" Евгений Пригожин направи краткотраен бунт преди три седмици.

Генерал-майор Владимир Селивьорстов, който командваше 106-а въздушнодесантна дивизия, беше уволнен от министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщиха канали в Телеграм, близки до руските служби за сигурност на 15 юли.

Уволнението на Селивьорстов идва на фона на катаклизми в руските въоръжени сили след бунта на Пригожин миналия месец, когато той и частната му военна групировка се обърнаха срещу президента на Русия Владимир Путин. Пригожин критикува Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов заради управлението им на войната в Украйна. Походът към столицата Москва продължи по-малко от 24 часа, но изглежда, че все още има разногласия в армията.

Слабият военен отговор на бунта – който представлява най-голямата заплаха за 23-годишната власт на президента Владимир Путин – повдигна въпроси за лоялността на висшите служители във въоръжените сили към Кремъл.

Каналите в Телеграм не дават официална причина за уволнението на генерал Селивьорстов, въпреки че един от тях твърди, че той е известен с несъгласието си с решенията, взети от централата.

Командваната от него 106-та дивизия е замесена в убийствата в началото на миналата година на цивилни в градовете на Киевска област Буча, Гостомел и Ирпин.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано тази седмица, че най-малко 13 високопоставени руски военни са били задържани след бунта на Пригожин.

Генерал Сергей Суровикин, който за кратко беше главнокомандващ на войната в Украйна и се смята, че е близък съюзник на Пригожин, не е бил виждан или чуван от избухването на бунта на 24 юни.

Генерал-майор Иван Попов, командващ 58-ма общовойскова армия, дислоцирана в южната част на Запорожка област на Украйна, каза в сряда, че е бил уволнен, след като се оплакал на Герасимов за неуспех при ротацията на войските.

Попов каза още, че силите му са възпрепятствани от проблеми с контрабатарейния радар и артилерийското разузнаване.

Колкото до Селивьорстов, Телеграм каналът "ВЧК-ОГПУ" каза, че губернаторът на Тула Алексей Дюмин се е опитал да го защити по време на посещение в Москва в петък, но това не е довело до резултат. 106-та въздушнодесантна дивизия е базирана в Тула.

Бившият главен охранител на Путин, Дюмин често се цитира като възможен заместник на Шойгу, ако президентът реши да го уволни. Дюмин за кратко е бил заместник-министър на отбраната при Шойгу през 2015-2016 г.

Експерти обаче казват, че Путин вероятно ще се придържа към лоялните си Шойгу и Герасимов поне в обозримо бъдеще, за да не изглежда, че е отстъпил под натиска на Пригожин.

Вижте също Кои висши руски командири изчезнаха след бунта на Пригожин