Прокуратурата разследва умишлено взривяване на склад на Емилиян Гебрев в Карнобат

Оръжейният търговец и собственик на компанията ЕМКО Емилиян Гебрев

Окръжната прокуратура в Бургас е започнала разследване за „унищожаване чрез взрив“ на боеприпаси на в склада на компанията на Емилиян Гебрев ЕМКО в Карнобат. Това съобщи сайтът на държавното обвинение.

В нощта между 24 и 25 юни в базата на ЕМКО в Карнобат избухна мощен пожар. Това е втори пореден случай в този обект, след като пожар доведе до взривове на боеприпаси на 31 юли 2022 г., но и досега няма никакви данни по течащото оттогава разследване.

Ден след взрива премиерът Николай Денков възложи проверки и засилване на охраната на военните заводи в България. В понеделник той нападна разследващите власти за това, че за серия от взривове в последните 10 години липсва информация и каза, че зад тях стоят „злонамерени сили“.

Вижте също Експлозии, отравяне, руски агенти. Защо серия инциденти в България остават неразкрити

По думи на Гебрев случаят от неделя е „непонятен, необясним“, тъй като в изгорялото складово помещение не е имало продукция, която може да се възпламени сама. Той каза още, че подозира умишлени действия.

Във вторник от прокуратурата съобщиха още, че разследването е възложено на екип от четирима следователи от следствието към Окръжната прокуратура в Бургас. До момента по случая са разпитани свидетели, а огледът на място ще започне до края на деня.

База на компанията му ЕМКО стана обект на подобни взривове още през 2011 г. - в Ловнидол. Този случай, заедно с две експлозии в завода на ВМЗ-Сопот в Иганово през 2015 г. и една в завод “Арсенал” край Мъглиж през 2020 г., са обект на общо разследване за предполагаеми руски саботажи от пролетта на 2021 г.

Тогава прокуратурата обяви, че е обединила разследванията по тези случаи в едно общо досъдебно производство заради данни, че зад тях стоят служители на руското военно разузнаване ГРУ. По това дело се разследва и евентуален палеж в сграда на МВР в София през 2015 г., при който са унищожени доказателства от взривовете в Иганово.

Вижте също Бивш военен от СССР е дал информация на ГРУ за взривените оръжейни складове в Чехия

Прокуратурата съобщи, че разследва данни за руски саботажи в България през април 2021 г., едва след като чешкото правителство обвини Русия в “държавен тероризъм” заради смъртоносна експлозия в депо за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.

Междувременно британските власти и разследващият сайт Bellingcat идентифицираха руския екип на ГРУ, свързан с атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Същите агенти впоследствие се оказаха свързани с експлозията в Чехия и с отравянето на Емилиян Гебрев в България през 2015 г.

Както Свободна Европа показа в своя документален филм “Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна”, публикуван през март, прокуратурата продължава да игнорира всички въпроси за хода на разследванията ѝ на експлозиите във военни обекти в България, станали в последните над 10 години. Досега нито един от тези случаи не е разкрит с влязла в сила присъда срещу някого.

Your browser doesn’t support HTML5

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна